Οι εταίροι της Ευρωζώνης παροτρύνουν την Ελλάδα να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους

Οι εταίροι της Ευρωζώνης παροτρύνουν την Ελλάδα να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφρασαν τις ανησυχίες σχετικά με τη δέσμη θετικών μέτρων που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Τσίπρα αναφέρει ότι τα μέτρα που εγκρίθηκαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2019.

Αυτές οι ανησυχίες θεωρείται ότι έχουν εκφραστεί στο περιθώριο της συνάντησης του Eurogroup την Πέμπτη, η οποία δεν συμπεριέλαβε επίσημα την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη – ο οποίος αντικατέστησε στη συνάντηση τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο – έγινε σύσταση να ανταποκριθεί η Αθήνα στις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.

Ο Χουλιακάκης παρουσίασε εν συντομία το πακέτο βοήθειας της κυβέρνησης στα μέλη του Eurogroup. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα που θεσπίστηκαν δεν είναι “φιλικά προς την ανάπτυξη”, τονίζοντας ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των τελευταίων πρωτοβουλιών.

“Ανησυχούμε για τη διεύρυνση των ελληνικών spread”, ανέφερε, αναφερόμενος στο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς. Τονίζοντας την αρνητική αντίδραση των αγορών στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε την αύξηση των spread κατά 50 μονάδες.

Ο Regling πρόσθεσε ότι αν και δεν έχει γίνει καμία τελική αποτίμηση των μέτρων, η αρχική ανάλυση του ΕΣΜ δείχνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού sto 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος “δεν θα επιτευχθεί με σημαντικό περιθώριο, και ακόμη περισσότερο κατά την επόμενη έτος”.

Οι υπάλληλοι της Ευρωζώνης επικεντρώθηκαν κυρίως στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, συγκεκριμένα μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και ένα συνταξιοδοτικό επίδομα. Αρχικά, θεωρείται ότι τέτοιες παροχές ενδέχεται να είναι ασυμβίβαστα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, παρόλο που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να σεβαστεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici επεσήμανε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα που εισήχθησαν ενδέχεται να έχουν «δημοσιονομικές επιπτώσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν υπόκειται πλέον στους περιορισμούς ενός προγράμματος διάσωσης και ότι η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να διαμορφώσει τις δικές της δημοσιονομικές πολιτικές, εφόσον πληρούνται οι συμφωνηθέντες στόχοι.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Eurogroup Mario Centeno υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η Αθήνα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι σφοδρές προειδοποιήσεις μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου. Η συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Ιουνίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται να γίνει απολογισμός των αποτελεσμάτων της τρίτης ανασκόπησης μετά την διάσωση της οικονομίας της χώρας. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως οι Κάτω Χώρες, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% θα ήταν απαράδεκτη./ibna