Επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Β-Ε

Επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της Β-Ε

Ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Denis Zvizdić, συναντήθηκε σήμερα με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Viorica Dăncilă, στο Βουκουρέστι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τις δυνατότητες βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της περιφερειακής συνεργασίας. Ο κ. Zvizdić είπε ότι οι πολιτικές σχέσεις δύο φίλων-χωρών είναι πολύ καλές και χωρίς εκκρεμή ζητήματα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. και ευχαρίστησε το Βουκουρέστι για τη διατήρηση του θέματος της διεύρυνσης ως μια από τις προτεραιότητες της προεδρίας της.

Ο Zvizdić εξέφρασε το ενδιαφέρον της Β-Ε για εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και των οικονομικών σχέσεων με έμφαση στη βελτίωση του εμπορίου, ενώ όσον αφορά τις περιοχές όπου υπάρχει κοινό συμφέρον, ο Zvizdić τόνισε τη γεωργία, την ενέργεια, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία μηχανημάτων, τον τομέα της πληροφορικής, τον τουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Πρωθυπουργός Dăncilă συνεχάρη τον Zvizdić για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από το Συμβούλιο των Υπουργών της Β-Ε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επισήμανε ότι η Ρουμανία υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Β-Ε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρουμανίας να παράσχει πολιτική και τεχνική βοήθεια στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης της Β-Ε στην ΕΕ.

Επιπλέον, η κ. Dăncilă πρόσθεσε ότι η Ρουμανία επιθυμεί να ενισχύσει και να βελτιώσει τη συνεργασία με τη Β-Ε, και ιδίως την οικονομική συνεργασία μέσω της σύνδεσης των εμπορικών επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών. Επισήμανε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και ότι η Ρουμανία υποστηρίζει το καθεστώς υποψηφιότητας της Β-Ε και ότι η μόνη εγγύηση για διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο Zvizdić ευχαρίστησε τη Ρουμανία για την υποστήριξη της ένταξης της Β-Ε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιβεβαίωσε τη στήριξη της Β-Ε στη Ρουμανία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-2021.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, ο Zvizdić συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Γερουσία) του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Karmen Mihalcescu, μιλώντας για τη βελτίωση των πολιτικών σχέσεων και της κοινοβουλευτικής συνεργασίας./ΙΒΝΑ