Μαυροβούνιο, Β-Ε και Σερβία υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριπλού σημείου ελέγχου διέλευσης

Μαυροβούνιο, Β-Ε και Σερβία υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριπλού σημείου ελέγχου διέλευσης

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Dragan Pejanović υπέγραψε στο Σεράγεβο το “πρωτόκολλο τριπλού σημείου ελέγχου” μεταξύ Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας. Το πρωτόκολλο καθορίζει το σημείο στα σύνορα όπου συναντώνται τρία κράτη και αντιπροσωπεύει ένα βήμα προόδου στη ρύθμιση των συνόρων, σε εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο.

Εκ μέρους της Σερβίας, το πρωτόκολλο υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Veljko Odalović, και για λογαριασμό της Β-Ε, από τον Υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, Adil Osmanović.

Ο Odalović και ο Pejanović συμφώνησαν με τον Osmanovic, λέγοντας ότι «το πρωτόκολλο αποτελεί ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός για τη ρύθμιση των συνοριακών θεμάτων σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επιδεικνύουν σαφή δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν αυτή την περιοχή, η οποία αναγνωρίζεται από τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξιόπιστες προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο Pejanović.

Πρόσθεσε δε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για τον Καθορισμό του Τριπλού Σημείου Ελέγχου επιβεβαιώνει την ετοιμότητα των χωρών που αναδύονται από την πρώην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία να επιλύσουν διμερή ζητήματα με τις δικές τους διαπραγματευτικές ικανότητες.

«Το Μαυροβούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, τον Ιούλιο του 2018, με την υπογραφή της Διακήρυξης για τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπου δημιουργήθηκε ο εποικοδομητικός ρόλος του Μαυροβουνίου στον καθορισμό και τη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονές του, δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες δραστηριότητες για την ολοκλήρωση των συνοριακών θεμάτων με τις γειτονικές χώρες», τόνισε ο Pejanović.

Είπε επίσης ότι κατά τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μαυροβούνιο λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο για την ολοκλήρωση των συνοριακών ζητημάτων αλλά και για την τήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας που συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της προόδου της περιοχής ως σύνολο.

Ο Osmanović δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα των συνόρων των τριών χωρών μέσω διμερών και πολυμερών διαπραγματεύσεων θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό. Πρόσθεσε ότι τα κράτη που έχουν υπογράψει έδειξαν την ετοιμότητά τους να επιλύσουν τα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα και ότι το πρωτόκολλο για τον προσδιορισμό του σημείου συνοριακής διέλευσης μεταξύ των τριών χωρών συμβάλλει στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων.

Ο Odalović από τη μεριά του επεσήμανε ότι η απόλυτη προτεραιότητα της Σερβίας στην εξωτερική της πολιτική είναι η επίλυση των ανοικτών περιφερειακών θεμάτων και της περιφερειακής συνεργασίας.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία εξέφρασαν ευγνωμοσύνη από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές για τα σύνορα Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας, οι οποίες, μέσω κοινής επί τόπου εμπειρογνωμοσύνης, καθόρισαν τη θέση των τριών συνόρων,  συνέταξαν και συμφώνησαν στο κείμενο του Πρωτοκόλλου σχετικά με τον καθορισμό του τριών συνοριακών σημείων συνοριακής διέλευσης./ibna