Επικοινωνία Αναστασιάδη-Lute και με την ΑΟΖ στη μέση

Επικοινωνία Αναστασιάδη-Lute και με την ΑΟΖ στη μέση

Στον αέρα η συνέχιση των συνομιλιών στο κυπριακό μετά τις κινήσεις της Τουρκίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία με την Αμερικανίδα διπλωμάτη Jane Lute στην οποία επεσήμανε ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ούτε βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ούτε και επιτρέπει την επανέναρξη διαλόγου.

Αυτό σαν βάση αποτελεί το πώς αναγιγνώσκει σήμερα το διπλωματικό παρασκήνιο της Λευκωσίας τα συμβαίνοντα στο κυπριακό σε συνάρτηση με εκείνα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι δεδομένο πως για το διπλωματικό παρασκήνιο στη Λευκωσία, οι όροι αναφοράς και η εργασία της κ. Lute στο θέμα έχουν φτάσει σε τέλμα. Από το οποίο δύσκολα θα βγουν οι πλευρές.

Στην επικοινωνία Αναστασιάδη-Lute πάντως από την πλευρά της η τελευταία ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραμένει αποφασισμένη στη βάση της εντολής του ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να εργαστεί για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Σιγή από Akinci

Ένα από τα βασικά δεδομένα και το οποίο δεν διέλαθε της προσοχής αξιωματούχων είναι πως όλο αυτό το διάστημα και με την Τουρκία να έχει εισβάλλει επί της ουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Mustafa Akinci δεν έχει κάνει καμία επί του θέματος τοποθέτηση. Θα ήταν απροσδόκητο κάτι τέτοιο να συμβεί, όπως λένε πληροφορίες, ειδικά την ώρα που όλο το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα έχει ανατραπεί και οδεύουν προς μια νέα «κυβέρνηση».

Η όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στο κυπριακό. «Δυστυχώς με αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να επαναβεβαιώσει για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έγινε κατορθωτό τόσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας από πλευράς της Τουρκίας με πρόφαση τις ευρωεκλογές όσο και εξαιτίας της απροθυμίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη για οποιαδήποτε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» λένε διπλωματικές πηγές.

Από τη μια όμως γίνεται παραδεχτό πως οι όροι αναφοράς έχουν «παγώσει» από την άλλη την ίδια ώρα δεν έχει ανακαλέσει την κ. Lute ο ΓΓ των ΗΕ Antonio Guterres και έτσι μόνο σε επίπεδο ελπίδας μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η δουλειά της κας Lute θα δημιουργήσει συνθήκες για να έχουμε την επανέναρξη του διαλόγου.

Ως προς τη Βρετανία

Την ίδια ενοχλημένος από τις κυπριακές αντιδράσεις δείχνει να είναι ο Υπ. Ευρώπης της Βρετανίας Alan Duncan με την ενόχλησή του αυτή να έχει γίνει γνωστή και να έχει φτάσει μέχρι και τη Λευκωσία. Ουδόλως όμως απασχολεί αρμόδιες πηγές με τις οποίες μιλήσαμε για το θέμα οι οποίες προκρίνουν πως θα έπρεπε ο ίδιος έτσι και αλλιώς να είναι πιο προσεχτικός όσο αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει από τη Βρετανία ότι θα έχει μια θέση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο, ανάλογη με τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και, βεβαίως, ανάλογη και με την τοποθέτηση που από την αρχή είχε κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας συντασσόμενος και με τη γενική θέση της ΕΕ, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κα Mogherini», λένε για το θέμα πηγές./ibna