Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την ΑΟΖ της Κύπρου

Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την ΑΟΖ της Κύπρου

Η έντονη διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τη δήλωση του Βρετανού υπουργού για την Ευρώπη ότι δεν θα πρέπει να γίνονται γεωτρήσεις σε περιοχές “υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία” έχει αφήσει ένα μεγάλο ερώτημα αναπάντητο – έχει αλλάξει η επίσημη βρετανική πολιτική σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η υποτιθέμενη διευκρίνιση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών (FCO) προκάλεσε περαιτέρω σύγχυση. Στην πρώτη φράση αυτής της “διευκρίνισης” το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει την αναπάντεχη αναφορά του Sir Alan Duncan στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στην επόμενη φράση επαναλαμβάνει την πολύ γνωστή θέση ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην «ΑΟΖ που έχει συμφωνηθεί διεθνώς».

Η δήλωση έχει επικριθεί για αυτό το οποίο είναι, ασαφής αν όχι αντιφατική.

Ανεπίσημα, οι κυβερνητικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να συμπεράνουμε από αυτή τη δήλωση του FCO ότι η αναγνώριση της κυριαρχίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Αυτό θα σήμαινε ότι το Λονδίνο θεωρεί παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, η δήλωση δεν είναι καθόλου σαφής. Αντιθέτως, οι Κύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν ότι είναι σκόπιμα διφορούμενο, μια τυπική βρετανική διπλωματική δήλωση που επιδιώκει να προβάλει την  ουδετερότητα και να μη “στεναχωρήσει” την Τουρκία, έναν απαραίτητο σύμμαχο στην μετά-Brexit εποχή.

Σε αυτή την περίπτωση, η βρετανική πολιτική μηχανή έχει κάνει λάθος υπολογισμούς, και η ασάφεια, ή και η έλλειψη οιασδήποτε βρετανικής αντίδρασης στις έντονες κυπριακές διαμαρτυρίες, προδίδει κάποιο βαθμό αμηχανίας.

Η άλλη εξήγηση που κυκλοφόρησε, ότι ο Sir Alan ανέφερε μόνο μια γενική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις, θέτει το ερώτημα γιατί επέλεξε αυτή την τυποποιημένη απάντηση σε μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση για την ΑΟΖ της Κύπρου και τη δράση της Τουρκίας σε αυτήν.

Μέχρις ότου δοθεί μία σωστή διευκρίνιση, η Λευκωσία και οι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου δικαιολογούνται να νιώθουν απογοητευμένοι και να ανησυχούν για τις βρετανικές προθέσεις./ibna