Αναστασιάδης: Μόλις έχουμε αρχίσει

Αναστασιάδης: Μόλις έχουμε αρχίσει

Καθολική καταδίκη από τα κυπριακά κόμματα στις δηλώσεις του Alan Duncan, τι έπεται

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τις δηλώσεις του Υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας Alan Duncan, αναφορικά με το ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι περιοχή με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κλήθηκε στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις δηλώσεις του Υφυπουργού Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει επιστολή στην κ. May.

«Το μόνο πρόσθετο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε στην τοποθέτηση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού», τόνισε για το θέμα αρμόδια πηγή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως προαναφέρθηκε θα απευθύνει με τη σειρά του επιστολή στην Πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. May αλλά δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο ότι πιθανόν στην επιστολή να γίνεται αναφορά για αλλαγή της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Brexit. Ωστόσο ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης είχε φροντίσει να θυμίσει σε δηλώσεις του τη στάση συμπαράστασης που έδειξε η Κύπρος στο ζήτημα.

Μόλις αρχίσαμε…

Ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο αυτές τις ώρες, είναι η ατάκα του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το διάβημα.

«Μόλις έχουμε αρχίσει» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, σε σχέση με αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ, και τυχόν ανταπόκρισης από πλευράς Βρετανών.

Τα ίδια η Τουρκία

Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να διοχετευτούν στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας. Που είναι όπως λέγεται σε προσκήνιο και παρασκήνιο στη Λευκωσία, το βασικό που θέλει η Τουρκία.

«Ενόσω η Ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει μονομερή βήματα εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», ανέφερε σχετικά ο ίδιος δείχνοντας πως παρά την πίεση και τις διεθνείς καταδίκες η Άγκυρα δεν υπολογίζει να κάνει πίσω.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Mevlut Cavusoglu, έχει ενημερώσει τους ξένους διπλωμάτες για την ανατολική Μεσόγειο και όλοι είδαν τις πραγματικότητες, όπως ανέφερε.

«Η Τουρκία μάλιστα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και πως δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία η εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της», ανέφερε./ibna