Το κόμμα του Vucic είναι ένα «πηγάδι διαφθοράς», λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Το κόμμα του Vucic είναι ένα «πηγάδι διαφθοράς», λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Ο νόμος κατά της διαφθοράς που πρότεινε η κυβέρνηση στη Σερβία δεν μπορεί να την αποτρέψει, δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού συντηρητικού κινήματος Dveri, Bosko Obradovic, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), με επικεφαλής τον πρόεδρο Aleksandar Vucic, είναι ένα «πηγάδι διαφθοράς».

«Οι νόμοι υιοθετούνται, αλλά το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή τους», δήλωσε ο Obradovic σε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο την Τρίτη. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι ο νέος νόμος θα αποτρέψει τη διαφθορά».

Ο ηγέτης του Dveri, που είναι ένας από τους ιδρυτές της Συμμαχίας για τη Σερβία, της πολιτικής ομάδας πίσω από τις συνεχιζόμενες αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις, τόνισε ότι ο λαός δεν γνώριζε ποιος χρηματοδότησε την πρόσφατη εκστρατεία του Vucic «Το μέλλον της Σερβίας».

«Αν χρηματοδοτήθηκε από το SNS, ο πρόεδρος έχει καταχραστεί τη θέση του. Και αν χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό, έχει καταχραστεί, επειδή όλοι οι πολίτες πληρώνουν», σημείωσε ο Obradovic.

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες, ανέφερε ότι υπήξαν «τεράστια» αποτελέσματα, διότι υποτίθεται ότι προκάλεσαν «τόσο την αφύπνιση του αντιπολιτευόμενου κοινού όσο και την ετοιμότητα για πολιτικές αλλαγές στη Σερβία».

Αυτό που επιτεύχθηκε από τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον Obradovic, ήταν «το θάρρος των πολιτών να πάνε στους δρόμους» και να διαμαρτυρηθούν «ενάντια στο καθεστώς που τους τιμωρεί». «Έχουμε μια ενωμένη αντιπολίτευση που στέκεται πίσω από κοινούς στόχους για δίκαιες εκλογές».

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο στο κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση ενδιαφέρθηκε για συνομιλίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την «παροχή προϋποθέσεων για δίκαιες εκλογές». Το κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει «κανονικά» όσο πρόεδρός του είναι η Maja Gojkovic (SNS), πρόσθεσε.

Το δικαστήριο της Χάγης «ψεύτικο, αντι-σερβικό»

Ο Bosko Obradovic δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα εκδώσει ποτέ κανέναν Σέρβο πολίτη στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο, κατά τα λεγόμενά του, είναι «ψεύτικο» και «αντι-σερβικό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το δικαστήριο ζήτησε να εκδοθούν οι βουλευτές του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Vjerica Radeta και Petar Jojic. Ο Vucic ήταν ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους του SRS για περίπου 15 χρόνια./ΙΒΝΑ