Διχασμένοι οι Σέρβοι στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο ενόψει των επικείμενων εκλογών

Διχασμένοι οι Σέρβοι στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο ενόψει των επικείμενων εκλογών

Τα πολιτικά κόμματα ξεκίνησαν τις εκστρατείες τους για τις επιμέρους τοπικές εκλογές που θα λάβουν χώρα σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου: Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ.

Για πρώτη φορά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, εκπρόσωποι της Σερβικής αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν Αλβανούς υποψηφίους.

Ο Marko Jakshic, διοργανωτής διαμαρτυριών κατά του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί να ψηφίσει υπέρ του Αλβανικού υποψηφίου του PDK, Gonxhe Çaushi.

“Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες στην πόλη μου. Γνωρίζοντας ότι η ψήφος μου θα κλαπεί από τους Σέρβους αν απέχω, τότε θα ψηφίσω υπέρ του υποψηφίου του PDK “, ανέφερε ο Jakshic.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της Σερβικής Λίστας (Serb List) έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει έργα του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vucic στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Petar Petkovic, βοηθός διευθυντής του λεγόμενου Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στη σερβική κυβέρνηση και ο υποψήφιος της Σερβικής Λίστας στο δήμο North Mitrovica, Goran Rakic, δήλωσαν ότι οι τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να θεωρηθούν ως δημοψήφισμα για την επιβίωση του σερβικού πληθυσμού σε αυτό το τμήμα της χώρας.

“Η νίκη της Σερβικής Λίστας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθούμε σε όλες τις μορφές πίεσης και επιθετικότητας εναντίον μας”, λέει ο Petkovic, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει και ότι τα σχέδια που ξεκίνησε ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic και η σερβική κυβέρνηση θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli και οι υποψήφιοι για τους τέσσερις δήμους του Βορρά, πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκατοντάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν σε αυτές τις περιοχές, καλώντας τους να συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής.

“Είναι πολύ σημαντικό οι Αλβανοί να συμμετέχουν στις εκλογές που λαμβάνουν χώρα στους βόρειους δήμους, διότι αυτό θα δείξει ότι οι Αλβανοί είναι εκεί και θα είναι πάντα εκεί. Θα συνεχίσουμε τα έργα μας για την ανακατασκευή όλων των σπιτιών των Αλβανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους,” δήλωσε ο Veseli.

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου και οι εκλογές στους τέσσερις δήμους του Βορρά θα διεξαχθούν στις 19 Μαΐου.