Ψηφίστηκαν τα θετικά μέτρα, “παράθυρο” για επιπλέον ελαφρύνσεις στο τέλος του έτους

Ψηφίστηκαν τα θετικά μέτρα, “παράθυρο” για επιπλέον ελαφρύνσεις στο τέλος του έτους

Με ευρεία υπερκομματική πλειοψηφία ψηφίστηκαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο τα θετικά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων οι φοροελαφρύνσεις στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, η καταβολή της 13ης σύνταξης αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών». Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι μόνιμα μέτρα που έχουν “φιλολαϊκό και αναπτυξιακό χαρακτήρα”, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί προεκλογικών παροχών. Σημείωσε μάλιστα ότι ι τα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα του προϋπολογισμού.

Τις “ανησυχίες” που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι των Βρυξελλών για τα μέτρα και το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2019 και το 2020 σχολίασε σκωπτικά ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.  “Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχίες, είχε στενοχώρια, είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει να πάω με κάποια παρέα στη Σαντορίνη για 10 ημέρες. Αν, δε, έπαιρνα ένα ευρώ και κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή αυτής της off the record είδησης, τότε, θα μπορούσα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες. Οπότε το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες”, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός οικονομικών.

Επισήμανε ακόμη τα μέτρα του 2019, είναι πάνω από 1 δισ., “αλλά κερδίζουμε και 200 εκατομμύρια για τις δόσεις”, υπογραμμίζοντας το ειδικό ταμείο “μαξιλάρι” για να διασφαλίζεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τα πλεονάσματα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καταγράφεται  πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,461 δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2019 έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 670 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ./ibna