Τον Δεκέμβριο βάζει μπροστά ο αγωγός Turkish Stream

Τον Δεκέμβριο βάζει μπροστά ο αγωγός Turkish Stream

Επιβεβαίωσε με ανακοίνωση της η ρωσική Gazprom το γεγονός ότι οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου – υπολογίζονται στα 31.5 δις. κυβικά μέτρα- θα διέλθουν μέσω του αγωγού Turkish Stream προς την Τουρκία έως την 31η Δεκεμβρίου.

Επεσήμανε παράλληλα ότι οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

«Ο αγωγός θα είναι έτοιμος προς δοκιμή τον Νοέμβριο, στόχος μας είναι να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες του Δεκεμβρίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι το υπεράκτιο τμήμα και το χερσαίο τμήμα στην Ρωσία είναι έτοιμα, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και το αντίστοιχο επί τουρκικού εδάφους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Vitaly Markelov.

Το δεύτερο σκέλος του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την αγορά της ΝΑ Ευρώπης το 2021.

Η Βουλγαρία και η Σερβία έχουν ήδη προχωρήσει στην κατασκευή των υποδομών για την υποδοχή του φυσικού αερίου.

Ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Vitaly Markelo, πρόσθεσε ότι με βάση τον σχεδιασμό του ομίλου για φέτος η παραγωγή φυσικού αερίου θα κυμανθεί στα 495,1 δις. κυβικά μέτρα, αναλόγως και της ζήτησης.

«Σήμερα βρισκόμαστε στα 8 δις. κυβικά μέτρα παραπάνω από το σχέδιο, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί η κατάσταση στα τέλη του έτους. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ζήτηση και τον καιρό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε τέλος γνωστό ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται επίσης η κατασκευή του αγωγού Nord Stream ΙΙ, καθώς υπολείπονται μόνο 40 χλμ. επί ρωσικού εδάφους για την ολοκλήρωση του έργου./ibna