Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, λέει ο Hahn

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, λέει ο Hahn

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn.

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, ο κ. Hahn δήλωσε ότι η σύσταση θα γίνει στις 29 Μαΐου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την πρόοδο των χωρών που αποτελούν μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις για το εάν θα δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, δήλωσε σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή, ότι αναμένει καλά μηνύματα από την Ευρωπαϊκή κοινότητα.

“Παρά την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη σήμερα, παρά τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, δεν έχουμε το περιθώριο να μην είναι ιστορία επιτυχίας. Η χώρα μου είναι μια επιτυχημένη ιστορία που πρέπει να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί εάν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά”, δήλωσε ο Dimitrov.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Bujar Osmani, δήλωσε ότι αυτό το καλοκαίρι η χώρα θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. «Συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να αποδείξουμε ότι έχουμε επιτύχει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για να περάσουμε στη δεύτερη φάση, δηλαδή την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», δήλωσε ο Osmani.

Ωστόσο, ο γάλλος πρέσβης στα Σκόπια, Christian Timonie, δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να μιλήσει για ημερομηνίες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής./ibna