Τα πάνω κάτω στην κυπριακή ΑΟΖ από τη δήλωση Άλαν Ντάνκαν

Τα πάνω κάτω στην κυπριακή ΑΟΖ από τη δήλωση Άλαν Ντάνκαν

Αναμένεται επικοινωνία Αναστασιάδη-Μέι και διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου ξέσπασε μετά την απρόσμενη και δυσάρεστη κατά πηγές δήλωση του Υπ. Ευρώπης της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν. Περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις. Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά την διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Της δήλωσης ακολούθησε έντονη αντίδραση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με πηγές πέριξ του κυπριακού προεδρικού ν’ ανακαλούν στη μνήμη και τα πεπραγμένα του Άλαν Ντάνκαν στο Κρανς Μοντάνα, για τα οποία είχε κάνει λόγο και έντονα ενοχλημένος μάλιστα ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει την είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού αξιωματούχου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου» πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος και ερωτηθείς αν είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε o κ. Ντάνκαν «τύπου Κραν Μοντανά», ο Πρόεδρος  απάντησε «βεβαιότατα ναι».

Η δήλωση από το Foreign Office

Σε δήλωση με την οποία επιχειρείται να διευκρινιστεί η θέση που διατύπωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν προέβη το βράδυ της Τρίτης το Foreign Office. Η δήλωση έγινε προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις επί της τοποθέτησης Ντάνκαν εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Η δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Φρηρ αρχίζει με επανάληψη της διατύπωσης του Υπουργού Ευρώπης: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office». Παράγοντες της κυπριακής παροικίας έχουν επισημάνει ότι η δήλωση δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, παρά το ότι αποσκοπούσε να ξεδιαλύνει τη βρετανική θέση.

Ο Άλαν Ντάνκαν του Κρανς Μοντάνα

Η κυπριακή διπλωματία, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον συγκεκριμένο Βρετανό Αξιωματούχο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου για το κυπριακό στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Κρανς Μοντάνα, παράγοντες της κυπριακής διπλωματίας θεώρησαν πως κατά πολύ οι όποιες εμπλοκές του κ. Ντανκαν στις συζητήσεις ήταν αποτρεπτικές στο να υπάρξει επιτυχία και ότι διατηρούσε σχεδόν δίχως να κρατάει τα προσχήματα, φιλοτουρκική στάση.

Είχε οδηγήσει τότε τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά να δηλώσει πως η Ελλάδα θα θυμάται τη στάση του κ. Ντάνκαν κατά το Brexit.

Μέσα στις αντιδράσεις που καταγράφονται την ίδια ώρα, επέρχεται και εκείνη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου που προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά και γεωτρητικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, όπως έχουν ζητήσει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τζούλιαν Νάιτ και ο Εργατικός Πάμπος Χαραλάμπους./ibna