Βαλκάνια: Σε ετοιμότητα οι αρχές για πλημμύρες

Βαλκάνια: Σε ετοιμότητα οι αρχές για πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τη χώρα η αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσαν πλημμύρες σε ορισμένα τμήματα της βαλκανικής χώρας. Την ίδια ώρα oι γειτονικές χώρες βρίσκονται σε ετοιμότητα και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα καθώς οι νεροποντές συνεχίζονται.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για έναν εξάχρονο που εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκε αφού έπεσε σε πλημμυρισμένο ρέμα κοντά στην πόλη Ζέπτσε της κεντρικής Βοσνίας. Η μητέρα του, η οποία προσπάθησε να τον σώσει χωρίς να τα καταφέρει, νοσηλεύεται.

Εκατοντάδες νοικοκυριά στην κεντρική και τη βορειοδυτική Βοσνία πλημμύρισαν όταν μικρότεροι ποταμοί υπερχείλισαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων που άρχισαν την Κυριακή. Τοπικοί αξιωματούχοι στη βόρεια πόλη Κότορ Βάρος δήλωσαν ότι περίπου 15 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Στην Κροατία, οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στα σύνορα με τη Βοσνία, όπου η στάθμη του ποτανού Ούνα ανεβαίνει, καθώς και στις κεντρικές περιοχές της χώρας, όπου οκτώ τουρίστες διασώθηκαν από πυροσβέστες στην πλημμυρισμένη πόλη Σλούνι.

Η Σερβία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και έχει λάβει προληπτικά μέτρα κατά την πλημυρών που μπορεί να προκαλέσουν οι βροχοπτώσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα συνεχισθούν μέχρι την Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Την ίδια ώρα κίτρινο συναγερμό για σφοδρές βροχοπτώσεις σε επτά περιοχές της χώρας εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στις περιοχές Μεχεντίτι, Γκόρι, Βαλτσέα, Ντόλι, Καρας Σεβέριν, Τίμις και Χουνεντοάρα, θα σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις από σήμερα το απόγευμα μέχρι το πρωί της Τετάρτης./ΙΒΝΑ