Η Ελλάδα αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων, διαμηνύει ο Τσίπρας 

Η Ελλάδα αποφασίζει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων, διαμηνύει ο Τσίπρας 

Την ανησυχία ορισμένων κρατών μελών για το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα και που θα ψηφιστούν αύριο, μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους τις Βρυξέλλες.

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα αυτό. Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ανέφερε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με τις εξαγγελίες.

Χθες ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Ελλάδα δεν είναι πια σε μνημονιακό πρόγραμμα και έχει μια κυρίαρχη κυβέρνηση η οποία, όπως σημείωσε,  “δεσμεύεται από κάποιους στόχους, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό εξάμηνο, δεσμεύεται από τους στόχους τους οποίους μαζί έχουμε συμφωνήσει σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή, αυτά τα πλεονάσματα, αλλά τα μέσα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους είναι δική μας δουλειά”. “Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης Ευρωπαίος τι θα κάνουμε εμείς για να πιάσουμε αυτούς τους στόχους”, είπε χαρακτηριστικά.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια

Το κυβερνητικό επιτελείο στην Αθήνα ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα που ψηφίζονται και οι ελαφρύνσεις που ενδεχομένως ανακοινωθούν έως το τέλος του χρόνου είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδιασμού, με μέριμνα για την επίτευξη των στόχων και των πλεονασμάτων, αλλά με γνώμονα την δίκαιη απόδοση της θετικής οικονομικής πορείας στους αδύναμους.

Όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας στην χθεσινή του συνέντευξη σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για  το δημοσιονομικό περιθώριο του 2019 αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, 2021, 2022. Ασφάλεια που ενισχύει  το μαξιλαράκι των 5,5 δις στον ειδικό λογαριασμό που είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων.

Ο μηχανισμός αυτού του ειδικού ταμείου θα συζητηθεί στην έκθεση των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούνιο  στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σημειώνεται επίσης ότι τον Ιούνιο δεν εκκρεμεί κάποια απόφαση για απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Ο Βέμπερ εκφράζει τις ακραίες δυνάμεις

Ο Αλ. Τσίπρας όμως δεν απέκλεισε το γεγονός να υπάρξουν ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη που θα επιχειρήσουν πολιτική παρέμβαση. “Υπάρχουν δυνάμεις ακραίες και εκφράστηκαν μέσω του κυρίου Βέμπερ”, είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την άμεση παρέμβαση του Βαυαρού υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν αμέσως μετά την εξαγγελία του νέου πακέτου μέτρων. “Να ξεχάσετε αυτά τα οποία γνωρίζατε τα προηγούμενα χρόνια για την Ελλάδα. Τώρα εδώ έχουμε βάλει στο τραπέζι 5,5 δις που είναι από τους δικούς μας κόπους. Εσείς λοιπόν, να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία και στη Γερμανία που αυτή τη στιγμή είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όχι στην Ελλάδα”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός./ibna