Τσακαλώτος: Έρχεται μείωση του ΦΠΑ

Τσακαλώτος: Έρχεται μείωση του ΦΠΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την μείωση συντελεστών ΦΠΑ έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος , τονίζοντας «θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Σε συνέντευξή του στον ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1 ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Δεν είναι προεκλογικά τα μέτρα. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα των παροχών», είπε και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και γι’ αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020».

Επίθεση σε ΝΔ

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία καθώς, όπως είπε, «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Η ΝΔ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;»

Μείωση ΕΝΦΙΑ και όχι αφορολογήτου

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως μειώθηκε φέτος και το ίδιο θα γίνει και του χρόνου, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για οριζόντια μείωση του φόρου κατά 30%. Είπε πως υπήρξαν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος, αρνήθηκε, όμως, ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Ερωτώμενος για τη μείωση του αφορολογήτου, υπενθύμισε ότι πέρσι υπήρχε ίδια συζήτηση και για μείωση των συντάξεων, κάτι που τελικά δεν έγινε. Κάλεσε, λοιπόν, όλες τις πλευρές να μην βιάζονται, εκτιμώντας ότι  ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου. Ωστόσο, μετέθεσε τις οποίες ανακοινώσεις για τα μέσα Σεπτεμβρίου όταν και θα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά τους συνεπείς φορολογούμενους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού./ibna