Οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ

Εξελίξεις στον ορίζοντα και για το ΦΑ προς Αίγυπτο, καλά κρατεί η πολιτική αντιπαράθεση

του Μιχάλη Μιχαήλ

Παρά τα συμβαίνοντα στην κυπριακή ΑΟΖ με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και την πρόθεσή της για γεώτρηση, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει προς την Άγκυρα, ενώ παράλληλα κινείται στο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο αναζητώντας τρόπους αντίδρασης μέσω νομικών και πολιτικών όπλων. Στα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα, φαίνεται πως έχει «κλείσει» η σύμπραξη της γαλλικής με την ιταλική εταιρεία, Total-Eni με κύριο πεδίο δράσης το τεμάχιο 7 και αυτή η συνεργασία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ σύμφωνα με τις πληροφορίες. Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων το επόμενο διάστημα, οι συζητήσεις διεξάγονται σε πολλά επίπεδα, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι τεχνοκρατικές συζητήσεις, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η παγίωση της σχέσης και της παρουσίας των δυο εταιρειών στην Κύπρο, με την Εni να έχει ήδη υποστεί παρενόχληση κατά τη διάρκεια των εργασιών στο τεμάχιο 3, στέλνει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία. Αυτή δε η συνέργεια έρχεται μετά που στις 26 Νοεμβρίου 2018, το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited.

Τις κινήσεις είχε έμμεσα επιβεβαιώσει και υψηλόβαθμος αξιωματούχος τα προηγούμενα 24ωρα στη Λευκωσία, έχοντας αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος αξιωματούχος «έδειχνε» στο ότι είχαν προηγηθεί επαφές του Υπουργού των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, σε πολιτικό επίπεδο στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ συναντήθηκε και με τον Υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL Elias Kassis, με τον οποίο συζήτησε τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, τόσο σε σχέση με γεωτρητικούς στόχους, όσο και με νέα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Το αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο

Παράλληλες είναι οι εξελίξεις όσο αφορά και το κοίτασμα «Αφροδίτη». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει «κλειδώσει» η μεταφορά του προς Αίγυπτο με τις Noble Energy, Shell και Delek να είναι σύμφωνες ώστε να φτάσει το αέριο στα δυο αιγυπτιακά τερματικά. Επί του θέματος δεν προκύπτουν  ολοκληρωμένες πληροφορίες εκ μέρους του διπλωματικού παρασκηνίου, επιβεβαιώνονται όμως οι κινήσεις της Δημοκρατίας εμμέσως έστω από πηγές.

«Μπορώ να πω ότι έχουμε καταλήξει στα περισσότερα σημεία. Έχουν μείνει δυο νομικά σημεία που ελπίζω να διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει, ταυτόχρονα με το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, να συμφωνηθεί και το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής είναι, ουσιαστικά, το κείμενο που θα μας οδηγήσει, αν συμφωνηθεί από την πλευρά μας, σε μια άδεια εκμετάλλευσης για την κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για να διοχετευθεί το Φυσικό Αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές», τόνιζαν για το θέμα.

Η μάχη της διπλωματίας

Κι ενώ «τρέχουν» οι προαναφερόμενες εξελίξεις, το βλέμμα όλων είναι στα 60χλμ ανοιχτά της Πάφου που έχει ακινητοποιηθεί ο «Πορθητής» και με τουρκικά πλέον σκάφη, που μέχρι πριν λίγες μέρες έφεραν άλλα ονόματα και πλέον έχουν μετονομαστεί, να συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο. Το Siem Luisa παρουσιάζεται από την Τουρκία ως Korkut, το Siem Sophie που παρουσιάζεται ως Sancar και το Siem Sasha που παρουσιάζεται ως Altan.

Η Λευκωσία κινείται με έντονο τρόπο στο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο, θέλοντας να εκμεταλλευτεί όλα τα πολιτικά και νομικά όπλα που έχει στη διάθεσή της. Αυτό ωστόσο δεν είναι εύκολο, εφόσον βασική επιδίωξη είναι αφενός ναι μεν η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τα μέλη και τα πληρώματα που συμμετέχουν στη γεώτρηση αφετέρου όμως κινείται έντονα η πρόθεση για εφαρμογή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ προς την Άγκυρα. Στο προσκήνιο δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση του τελευταίου, η πολιτική πίεση όμως στο εσωτερικό της κυπριακής Δημοκρατίας είναι μεγάλη και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να καταδείξει πως όχι μόνο υπάρχει ασφάλεια στη χώρα εφόσον ανήκει στην ΕΕ αλλά και ότι μπορεί να παρθούν σκληρά μέτρα. Για να γίνει ωστόσο μια τέτοια κίνηση πραγματικότητα, θα πρέπει να προηγηθούν πολλά εξού και δεν αναμένεται πριν την επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα ή στο επόμενο αρχές Ιουνίου κάποια σχετική εξέλιξη.

Τα κυπριακά κόμματα την  ίδια ώρα βάλλον κατά της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με το θέμα να έχει μπει για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα. Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι πως η Κύπρος δέχεται επίθεση και πως δεν χωράνε στο θέμα ρητορικές που έχουν ως στόχο το κομματικό όφελος. Από την άλλη πλευρά το ΑΚΕΛ θεωρεί πως δεν έγιναν σωστές κινήσεις εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για πλήρη θωράκιση της ΑΟΖ της χώρας ενώ του επιρρίπτει και ευθύνες για τη μη πρόοδο στο κυπριακό που θα μπορούσε να είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα για την Άγκυρα./ibna