Τούρκος πρέσβης στη Βουλγαρία: Τα λόγια μου παρερμηνεύθηκαν από τα ΜΜΕ

Τούρκος πρέσβης στη Βουλγαρία: Τα λόγια μου παρερμηνεύθηκαν από τα ΜΜΕ

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Βουλγαρία, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη Hasan Ulusoy, περί ενίσχυσης της διδασκαλίας των τουρκικών στα βουλγαρικά σχολεία, με τον ίδιο να τονίζει στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια ότι τα λόγια του «παρερμηνεύθηκαν» από τα ΜΜΕ

Ο Ulusoy κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Μαΐου μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο, με επικριτικά σχόλια από τον Πρωθυπουργό Boiko Borissov και την επικεφαλής της Βουλγαρικής Σοσιαλιστικής Κομμουνιστικής Επιτροπής Kornelia Ninova, καθώς και πολλών εθνικιστών πολιτικών

Με την υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ulusoy συναντήθηκε με τον Deyan Katarchev, επικεφαλής της Διεύθυνσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Ulusoy φέρεται να κάλεσε τις βουλγαρικές αρχές να ενθαρρύνουν τη μελέτη της τουρκικής γλώσσας ώστε να βοηθηθεί η αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.

Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, οι Βούλγαροι διπλωμάτες του είπαν ότι η δήλωση του ήταν πολιτικά απαράδεκτη και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Βουλγαρίας όσον αφορά τη διατήρηση φιλικών και καλών σχέσεων γειτονίας, ανέφερε το υπουργείο.

«Τονίστηκε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη Βουλγαρία δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν κατά κανένα τρόπο με τη μελέτη της τουρκικής γλώσσας αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην οικονομική λογική. Επισημάνθηκε ότι οι Τούρκοι επενδυτές πρέπει να συμμορφωθούν με την επίσημη γλώσσα της Βουλγαρίας και θα ήταν καταλληλότερο να υποστηρίξουν την κατάρτιση του προσωπικού στη βουλγαρική γλώσσα. Ταυτόχρονα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών στη Βουλγαρία είναι θέμα ελεύθερης επιλογής για κάθε Βούλγαρο πολίτη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι προσδοκίες της Βουλγαρίας είναι ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζονται οι διμερείς σχέσεις των χωρών, δηλαδή η καλή γειτονία, η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις..

Από την πλευρά του ο Ulusoy είπε ότι τα λόγια του έχουν παρερμηνευτεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ παρέδωσε τοκείμενο της ομιλίας του, εξηγώντας ότι δεν έκανε συστάσεις για υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας από Βούλγαρους πολίτες.

Επίσης, είπε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στην εγχώρια πολιτική της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και στη δράση της. «Η Τουρκία κατευθύνεται εξ ολοκλήρου από το στόχο της ανάπτυξης φιλικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Βουλγαρία», ανέφερε ο Ulusoy σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών./ΙΒΝΑ