Στην Βουλή τα θετικά μέτρα και η 13η σύνταξη

Στην Βουλή τα θετικά μέτρα και η 13η σύνταξη

Στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με στόχο να έχει ψηφιστεί αύριο, το αργότερο έως την Τετάρτη. ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ) και ΠΟΤΑΜΙ  έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν, “παρών” έχει δηλώσει το ΚΚΕ ενώ Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχτεί να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις οφειλές η κυβέρνηση θα καταθέσει και τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Έτσι, τις άμεσες επόμενες ημέρες ψηφίζεται η καταβολή της 13ης σύνταξης σε 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχους καθώς και οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Στόχος της Αθήνας είναι η καταβολή της σύνταξης να γίνει στις 20 Μαΐου.

Αντεπίθεση της κυβέρνησης με θετικά μέτρα και επαφή με τους πολίτες

Με τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα για τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαίου η προεκλογική αντιπαράθεση κλιμακώνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την κυβερνητική πλειοψηφία να βγαίνει ενισχυμένη από την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κατά έναν βουλευτή, φτάνοντας πλέον τους 153. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν θετικά την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στις περιοδείες του πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα και τα γεμάτα γήπεδα στις ομιλίες

Όπως ανέφερε ανώτατο κομματικό στέλεχος, η “αντεπίθεση” της κυβέρνησης με τα μόνιμα θετικά μέτρα αποτελούν απόδειξη πως μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη των πολλών και τα οφέλη της οικονομία να διανεμηθούν δίκαια τους πολίτες, απέναντι στο νεοφιλελέυθερο πρόγραμμα της Ν.Δ. Δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν υποχώρηση της διαφοράς ενώ το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει να δει την απήχηση που θα έχουν τα θετικά μέτρα στην συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η “επταήμερη εργασία” βάζει “φωτιά” στην προεκλογική αντιπαράθεση 

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε για δυνατότητα επταήμερης εργασίας. “Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα”, είπε συγκεκριμένα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

“Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα”, σχολίασε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού με την Νέα Δημοκρατία να διευκρινίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στην  “επταήμερη  λειτουργία μιας επιχείρησης και όχι την επταήμερη εργασία”.  Για Fake news κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα με δήλωση του ο αρχηγός της Ν.Δ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο τονίζουν ότι η επίθεση στην εργασία, στο 8ωρο, το πενθήμερο και τις συλλογικές συμβάσεις και η ταύτιση με τις θέσεις του ΔΝΤ αποτελούν προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας αντίστοιχες τοποθετήσεις και θέσεις του Μ. Βέμπερ, του Καγκελάριου της Αυστρίας, Σ. Κούρτς και άλλων δεξιών ευρωπαίων ηγετών.