Μικτές αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ορκομωσία του Προέδρου

Μικτές αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ορκομωσία του Προέδρου

Τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία σχολίασαν με διαφορετικό τρόπο τα εγκαίνια του Stevo Pendarovski ως νέου προέδρου της χώρας.

«Επιτέλους, έχουμε έναν πραγματικό πρόεδρο ο οποίος εξελέγη με ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Pendarovski θα μας οδηγήσει προς τα εμπρός και θα είναι ηγέτης της προόδου και της πορείας μας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Frosina Remenska.

Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση λέει ότι το SDSM και ο Stevo Pendarovski είναι βαθιά υποχρεωμένοι στους εταίρους του συνασπισμού. Ωστόσο, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Ο Pendarovski ήταν υποψήφιός μας και πιστεύουμε ότι διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του στη θέση αυτή. Ο υποψήφιος μας δεν μας χρωστάει τίποτα», δήλωσε ο Artan Grubi, βουλευτής του DUI.

Η αντιπολίτευση της Αλβανίας αναμένει ότι ο νέος πρόεδρος θα ενεργήσει διαφορετικά από τον πρώην πρόεδρο Gjorge Ivanov.

«Αν ο νέος πρόεδρος έχει τη βούληση και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση της Αλβανίας, φυσικά θα κάνουμε τα πάντα για να συνεργαστούμε μαζί του», λέει ο βουλευτής του κόμματος BESA, Fadil Zeneli.

Η ορκωμοσία του Stevo Pendarvoski ως νέου προέδρου της χώρας έλαβε χώρα την Κυριακή./ibna