Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, λέει ο συγγραφέας Filip David

Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, λέει ο συγγραφέας Filip David

Η σερβική κοινωνία κινείται ολοένα και περισσότερο προς την πολιτική δεξιά, δήλωσε ο συγγραφέας Filip David, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης είναι πραγματικός, όχι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά μεταξύ των ανθρώπων που σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο. Σε συνέντευξή του, ο David μίλησε επίσης για τα φασιστικά στοιχεία στη χώρα.

Αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις αναφορικά με τη δημιουργία αστικών περιπολιών. Όπως είπε ο David στο πρακτορείο ειδήσεων FoNet, παρόμοιες ιδέες κυοφορούνταν πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία.

Την περασμένη εβδομάδα, μια δεξιά ομάδα γνωστή για υποκίνηση επεισοδίων, η οποία έχει στενές σχέσεις με το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει αστικές περιπολίες.

Σύμφωνα με τον David, η σερβική κοινωνία διαβρώνεται από τη σύγχυση και οι λόγοι είναι “οι συνέπειες των πιέσεων που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο”. Η μόνη λύση, είπε, θα ήταν η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. “Διαφορετικά, το παγωμένο κλίμα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες ένοπλες συγκρούσεις”.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη γιορτή της Ημέρας της Νίκης στο Νις, λέγοντας ότι η γιορτή χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά. Τόνισε το γεγονός ότι ο κεντρικός χαρακτήρας του εορτασμού ήταν ο πρώην στρατηγός Vladimir Lazarevic, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο από το δικαστήριο της Χάγης.

Πρόσθετο «χάος» στην παρέλαση δημιουργήθηκε από την παρουσία των απογόνων των βαλκανικών πολέμων 1912-1913 και των θυμάτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι απόγονοι των θυμάτων της Γιουγκοσλαβίας της δεκαετίας του 90’ συμμετείχαν επίσης. “Αυτό δεν ήταν εορτασμός της νίκη επί του φασισμού, ήταν κάτι άλλο”, είπε ο David.

Ο συγγραφέας επέμεινε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι «το ζήτημα όλων των ζητημάτων στα Βαλκάνια». «Αν δεν αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο δεν θα υπάρξει εσωτερική σταθερότητα στη Σερβία ούτε σταθερότητα σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων», είπε.

«Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αναγνωριστεί «το συντομότερο δυνατό» και η συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία της σερβικής μειονότητας και της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς», κατάληξε ο David./ibna