Ο Μητσοτάκης ζητάει πρόωρες εκλογές

Ο Μητσοτάκης ζητάει πρόωρες εκλογές

Σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, για την οικονομία και τη δημόσια τάξη, καθώς και τα σχέδια του κόμματός του για το μέλλον της Ελλάδας.

Ο κεντροδεξιός πολιτικός δήλωσε ότι ελπίζει ότι το κόμμα του θα πάρει μία καθαρή νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να καλέσει άμεσα τις γενικές εκλογές. «Ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί τη νύχτα των ευρωπαϊκών εκλογών», είπε.

Προέβλεψε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποσχεθεί ανεφάρμοστα μέτρα και παροχές κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά ο ελληνικός λαός «είναι έτοιμος για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Εξηγώντας συγκεκριμένα σημεία του μανιφέστου της ΝΔ, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν θα ανεχθεί την παραποίηση των προτεινόμενων πολιτικών μου» από τον Αλέξη Τσίπρα. Συνέχισε διαψεύδοντας ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να απορυθμίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι το κράτος πρόνοιας, η Υγεία και η Εκπαίδευση θα είναι κορυφαίες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι εναντίον των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρά τα όσα τον κατηγορούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Σχετικά με τα σχέδιά του για την οικονομία, μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μην μειώσει το όριο του αφορολόγητου εάν το κόμμα του έρθει στην εξουσία. Επιπλέον, ο συντηρητικός ηγέτης επανέλαβε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Επίσης αποκάλυψε ότι τυχόν δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν περικοπές μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια “θα γίνουν σεβαστές” από μια μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας τη δέσμη θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, ο Μητσοτάκης απέρριψε τα μέτρα ως τίποτε άλλο παρά προεκλογικές παροχές, οι οποίες «είναι σα να δίνονται την ημέρα των εκλογών». Πρόσθεσε ότι η «13η σύνταξη» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία παροδική παροχή. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ΝΔ, τέτοιες παροχές δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες γενικές εκλογές – αν δεν ήταν πλέον υπό την ηγεσία του Τσίπρα – είπε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα συνεργασίας με ένα ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα./ibna