Τεταμένη η κατάσταση στην Αλβανία μετά τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας

Τεταμένη η κατάσταση στην Αλβανία μετά τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας

Η κατάσταση στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά τις βίαιες συγκρούσεις του Σαββάτου μεταξύ αντιπολίτευσης και αστυνομίας. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διαδήλωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στις 06:30 μμ (τοπικής ώρας). Στην ομιλία του μπροστά στο πλήθος, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Edi Rama για εγκλήματα και διαφθορά. Ο Basha κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απευθυνόταν στο πλήθος, πολλοί από αυτούς έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έριξαν βόμβες Μολότοφ προς το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Rama αντιδρά

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός της χώρας αντέδρασε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

“Πόσο θλιβερό να ακούγεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να λέει στην κυβέρνηση “φύγε!” με μια βραχνή φωνή, ενώ οι άνθρωποι γύρω του ρίχνουν βόμβες μολότοφ στο κτίριο!”, Γράφει ο Rama.

Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε ότι είναι η χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες αυτών των πράξεων και όχι η κυβέρνηση ή αυτός.

Η αμερικανική πρεσβεία καταδικάζει τη βία

Καθώς η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης συνεχιζόταν, η αμερικανική πρεσβεία δημοσίευσε δήλωση όπου καταδίκασε τις βίαιες πράξεις:

“Η Πρεσβεία των ΗΠΑ καταδικάζει τη βία που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας. Ο αναφερόμενος στόχος της αντιπολίτευσης να ενισχύσει την δημοκρατία της Αλβανίας έρχεται σε αντίθεση με τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται σήμερα από διαδηλωτές. Η βία είναι εγγενώς αντιδημοκρατική και πρέπει να σταματήσει. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων έχουν ευθύνη να ενθαρρύνουν την ηρεμία. Καλούμε όλα τα μέρη να δείξουν συγκράτηση. ”

Οι διαδηλωτές προχωρούν προς το κοινοβούλιο

Μετά το πέρας της διαδήλωσής μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς το κοινοβούλιο όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού σε μια προσπάθεια διάλυσης των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, η αστυνομία χτύπησε έναν ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, τον Sait Dollapi, ο οποίος συνελήφθη και προσήχθη.

Συγκρούσεις μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας

Μετά τη σύλληψη του αντιπροσώπου της αντιπολίτευσης, Sait Dollapi, οι διαδηλωτές και οι ανώτεροι στελέχη της αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν προς το τμήμα αστυνομίας των Τίρανα, όπου μεταφέρθηκε ο Dollapi. Εκεί, η αστυνομία ήρθε εκ νέου σε βίαιες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση του αντιπροσώπου της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση ανακοινώνει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν

Μετά από συνάντηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο αρχηγός των δημοκρατικών κομμάτων Lulzim Basha δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν τη Δευτέρα “σε απάντηση της αστυνομικής βίας που διέταξε ο Edi Rama”, προσθέτοντας: “Καλώ το λαό να συμμετάσχει στη αυριανή διαδήλωση μπροστά από την αστυνομία των Τιράνων στις 11 π.μ., και να ζητήσουν την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν ». / ibna