Ο Stevo Pendarovski ορκίζεται την Κυριακή Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Stevo Pendarovski ορκίζεται την Κυριακή Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών Stevo Pendarovski θα ορκιστεί την Κυριακή 12 Μαϊου Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, διαδεχόμενος στο αξίωμα αυτό τον Gjorge Ivanov.

Ο Stevo Pendarovski, ως υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Μαϊου, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 52%, έναντι 45% της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska (το εναπομείναν ποσοστό αντιστοιχεί στα άκυρα ψηφοδέλτια).

Ο Pendarovski υποστηρίχτηκε στις προεδρικές εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Zoran Zaev και DUI του Ali Ahmeti, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σθεναρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο 56χρονος Stevo Pendarovski έχει αναφέρει ότι στην «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του, ως νέος Πρόεδρος της χώρας,  θα βρεθεί η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βόρεια Μακεδονία ευελπιστεί να λάβει τον Ιούνιο το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών  διαπραγματεύσεων  με την Ε.Ε., ενώ η χώρα αναμένεται να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ το 2020./ibna