Πολιτικός αναβρασμός στα κατεχόμενα μετά την κατάρρευση της «κυβέρνησης»

Πολιτικός αναβρασμός στα κατεχόμενα μετά την κατάρρευση της «κυβέρνησης»

Δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το τοπίο για τον Akinci μετά τις εξελίξεις

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Κατέρρευσε η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους στην Κύπρο, μία ημέρα αφότου το Κόμμα του Λαού ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον τετρακομματικό συνασπισμό.

O «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Tufan Erhuman, αφού πρώτα ανακοίνωσε την πρόθεση για παραίτηση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, κατόπιν παρέδωσε την παραίτησή του στον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Mustafa Akinci, ο οποίος την έκανε δεκτή. Ζήτησε από τον κ. Erhuman να παραμείνει υπηρεσιακά στην θέση του έως ότου να διενεργηθούν εκλογές.

Παράλληλα ο  Kudret Ozersay ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών», ανακοίνωσε πως διακόπτει την συνεργασία με τους εταίρους του λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον συνασπισμό., με αφορμή την εκμίσθωση δημόσιας γης από το «υπουργείο Δημοσιονομικών». Υπόθεση που εμπλέκει τον Serdar Denktas και το γιο του, εφόσον στη συγκεκριμένη γη αναμενόταν να λάβει χώρα η ανέγερση πανεπιστημίου με την ονομασία «Rauf Denktas».

Τι ακολουθεί

Το συντομότερο από την στιγμή που θα λάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» αυτή θα δημιουργηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ersin Tatar.

Σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Tatar είπε ότι δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα επαφές επίσημα με κανένα κόμμα, αλλά όταν πάρει την εντολή πρόθεσή του είναι να δει όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα. Το χάσιμο χρόνου προκαλεί ζημιά στον «λαό», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα εργαστούν για να απαμβλύνουν τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα και να λύσουν τα οικονομικά ζητήματα της «χώρας». Η «κυβέρνηση» θα πέσει, το συνάλλαγμα θα πέσει, η «κυβέρνηση» διαλύθηκε τί έγινε με τις ισοτιμίες είδατε, ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΔΚ και παραιτηθέντος «υπουργού δημοσιονομικών», Serdar Denktas που πέρασε στην αντεπίθεση μετά την έκταση συνεδρία του πολιτικού γραφείου του κόμματός του. «Ο φίλος που έλεγε θα παλέψει με την διαφθορά τελικά προτίμησε να φύγει και να μην χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία εναντίον μου να κάνει έρευνα και αν φταίω να με δικάσει», είπε ο κ. Denktas χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Kudret Ozersay.

Το μεγάλο θέμα που απασχολεί και την ε/κ πλευρά όμως, έχει να κάνει με το κατά πόσο θα επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο το κυπριακό, και δη τις προσπάθειες για επίλυση. Κι αυτό γιατί αν λάβει εντολή και καταφέρει να πραγματοποιήσει «κυβέρνηση» ο Τατάρ, οι θέσεις του πάνω στο θέμα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Έχει ήδη περάσει το μήνυμα προς όλους πως η διαδικασία συνομιλιών και η πιθανή λύση του κυπριακού μέσα στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχει τελειώσει και πως θα πρέπει να εξεταστούν νέοι δρόμοι όπως τα δυο κράτη στην Κύπρο.

Το βέβαιο είναι πως το πολιτικό μέλλον του Mustafa Akinci προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό, νοουμένου ότι επέρχονται «προεδρικές» στα κατεχόμενα και ο ίδιος δεν έχει να προσβλέπει σε συμμαχίες όπως διαμορφώνεται τώρα το τοπίο.

Για Κυπριακό και κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν LavrovCavusoglu

Για το Κυπριακό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Sergei Lavrov και Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 8 Μαΐου με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση “σημειώθηκε η ανάγκη για συνέχιση της ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, υπό το φως της ρωσικής θέσης πως οποιεσδήποτε ενέργειες που θα περιπλέξουν την κατάσταση είναι απαράδεκτες”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως οι δυο Υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία καθώς και για ένα φάσμα θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, όπως και για το πρόγραμμα επαφών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα./ibna