Αναταραχή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανακοίνωση των νέων θετικών μέτρων

Αναταραχή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανακοίνωση των νέων θετικών μέτρων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εισέλθει σε καθοδική πορεία από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την υιοθέτηση των θετικών μέτρων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στο τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση 1,94% στις 728,62 μονάδες. Ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (FTSE25) υποχώρησε 1,61% στις 1.897,09 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,92% στις 578,29 μονάδες.

Συνολικά, 13 μετοχές έκλεισαν με κέρδος, 85 σημείωσαν ζημίες και 26 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 53,4 εκατομμύρια ευρώ, από 62,1 εκατομμύρια την Τετάρτη.

Από τότε που ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα νέα μέτρα την Τρίτη, η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα Απριλίου. Την περασμένη Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ανερχόταν σε 774,37 μονάδες, προτού χάσει πάνω από 45 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν χαιρέτισαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά. Τα σχέδια “ενδέχεται να μην είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις”, δήλωσε μια πηγή της ΕΕ στο Reuter, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης αποστολής στην Αθήνα που έληξε την Τετάρτη.

Επιπλέον, οι επερχόμενες εκλογές θεωρούνται επίσης ότι επηρεάζουν αρνητικά την αγορά, καθώς το πολιτικό κλίμα αναμένεται να γίνει πιο έντονο και πιο πολωμένο. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το δυσμενές διεθνές περιβάλλον επηρεάζει επίσης τις ελληνικές μετοχές, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει να αυξήσει μονομερώς τους δασμούς από 10% σε 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. Δολαρίων.

Επιπλέον, η επιδείνωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα είναι πιθανό να καθυστερήσει τα σχέδια για την έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 2,8%, φθάνοντας στο 3,441%, προερχόμενο από χαμηλό 14 ετών στα 3,285% τον περασμένο μήνα. Το πενταετές ομόλογο σημείωσε άνοδο 4,5% χθες στο 2,36%, από το ιστορικό χαμηλό 2,171% τον Απρίλιο./ibna