Την έντονη ανησυχία του Εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Την έντονη ανησυχία του Εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε την ανησυχία του για την εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την πραγματοποίηση γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.

Αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες από κυβερνήσεις άλλων χωρών που επέκριναν και προειδοποίησαν την Τουρκία, ήρθε η ώρα της βρετανικής κυβέρνησης μέσο του ΥΠΕΞ Jeremy Hunt να πάρει θέση το απόγευμα της Πέμπτης στο Twitter: «Εκφράζουμε ανησυχία για την ανακοίνωση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτή η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη υδρογονανθράκων πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να υποστηρίξει μια διευθέτηση”.

Το τιτίβισμα είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που το Ηνωμένο Βασίλειο επικρίνει την Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει ρητά υπόψη τις παράνομες ενέργειές της και αντ’ αυτού να συμπεριλάβει μια “ουδέτερη” προειδοποίηση “προς όλες τις πλευρές”.

Το μήνυμα του Hunt ήρθε ύστερα από πίεση που ασκήθηκε από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος και άλλων βουλευτών, οι οποίοι καταδίκασαν την παραβίαση της Τουρκικής ΑΟΖ της Κύπρου, μετά από διαμαρτυρίες μελών της πολυπληθής κυπριακής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βουλευτής του Βόρειου Λονδίνου Theresa Villiers, σε ομιλία της στην Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη το πρωί, καταδίκασε την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντάς την ως “παράνομη και απαράδεκτη”. Είπε ότι ήταν «σοκαριστικό» ότι μια τέτοια ενέργεια έγινε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ζήτησε από την Βουλή των Κοινοτήτων να την καταδικάσει.

Επίσης, απηύθυνε επιστολή στον υπουργό εξωτερικών, μαζί με τον βουλευτή των Τόρι στο Βόρειο Λονδίνο, Matthew Offord, και με την υποστήριξη του Mike Freer, ενός άλλου συντηρητικού βουλευτή από το Μπαρνέτ.

Στην επιστολή τους προς τον Hunt σημειώνουν ότι οι τουρκικές ενέργειες ήταν “απαράδεκτες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.

Τονίζονται επίσης οι αρνητικές συνέπειες για την επανάληψη των συνομιλιών και την «τεράστια απογοήτευση» που αισθάνονται πολλά μέλη της βρετανικής κυπριακής κοινότητας.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν ότι καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες της Τουρκίας και ότι ήλπιζαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων βουλευτών, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό αυτής της εισβολής.

Παρόμοια επιστολή απεστάλη στον υπουργό Εξωτερικών από τον εκπρόσωπο του SNP, για ζητήματα Εξωτερικών και Ευρώπης, Stephen Gethins.

Οι πράξεις της Τουρκίας έχουν επίσης καταδικαστεί από το Εργατικό Κόμμα, με δήλωση του Σκιώδους Υπουργού (Shadow Minister) για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, Fabian Hamilton./ibna