Επενδύει στις ΑΠΕ η Βουλγαρία “ρίχνοντας” 33 εκατ. ευρώ

Επενδύει στις ΑΠΕ η Βουλγαρία “ρίχνοντας” 33 εκατ. ευρώ

Παράλληλη στήριξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να προσφέρει η Σόφια, αποδεσμεύοντας 33 εκατομμύρια ευρώ και δίνοντας το “πράσινο” φως για να ξεκινήσει το πρόγραμμα Ενεργειακής Απόδοσης και Ενεργειακής Ασφάλειας, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί μεταξύ άλλων η γεωθερμία, τα υδροηλεκτρικά και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, για πρώτη φορά θα μπορούν να διεκιδικήσουν χρηματοδότηση και οι επιχειρήσεις, εκτός από τους ιδιώτες, οι οποίες αναζητούν τρόπους βελτίωσης και αύξησης της απόδοσης της παραγωγής τους.

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα “τρέξει”, όπως επισημαίνεται, από τις 22 Μαίου.

Το πρόγραμμα διαχωρίζεται σε τέσσερις ενότητες – την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (HPPS), την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων γεωθερμίας, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, βιομηχανίες και δήμους και την ανάπτυξη άλλων παραμέτρων του προγράμματος.

Τα κονδύλια που θα στηρίξουν το όλο πρόγραμμα θα προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 85%, συγκεκριμένα από τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2021, ενώ το υπόλοιπο 15% από ιδίους πόρους, βάσει του εθνικού προϋπολογισμού.

Όλα τα έργα θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέχρι και το τέλος του 2021, ενώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

Η Βουλγαρία κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών αερίων, σημείωσε μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο μείωση της τάξης του 8,1%, γεγονός που την κατατάσσει δεύτερη στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Eurostat.

Σημαντικά ποσοστά μείωσης κατέγραψαν παράλληλα η Κροατία και η Σλοβενία, ενώ πολύ συγκρατημένη βελτίωση σημείωσε η Ρουμανία./ibna