Πήρε την αυτονόητη στήριξη η Λευκωσία από την ΕΕ

Πήρε την αυτονόητη στήριξη η Λευκωσία από την ΕΕ

Περιμένει περισσότερα και από τα ΗΕ, επικοινωνία Χριστοδουλίδη με ΗΠΑ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το αυτονόητο έκανε η ΕΕ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λένε διπλωμάτες στη Λευκωσία με τους οποίους επικοινωνήσαμε αναφορικά με τα όσα έλαβαν χώρα στην Άτυπη Σύνοδο της Ρουμανίας και αφορούσαν την Κύπρο αλλά και την εισβολή όπως τις χαρακτήρισε και ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφορικά με το ζήτημα και από την επικοινωνία αυτή φαίνεται πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα, νομικά και πολιτικά βήματα.

Αν υπάρχει ένας αστερίσκος ως προς τη διεθνή αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους του διπλωματικού παρασκηνίου της Λευκωσίας, αυτός έχει να κάνει με τα στάση των ίσων αποστάσεων που τηρούν τα ΗΕ. Η Λευκωσία κατέθεσε τις συντεταγμένες που αφορούν την ΑΟΖ της ωστόσο εκ μέρους των ΗΕ κρατείται η πολιτική των ίσων αποστάσεων, γεγονός που στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν βρίσκει σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιημένους κύκλους του κυπριακού ΥΠΕΞ. Που όμως την ίδια ώρα δεν περίμεναν και κάτι παραπάνω, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκείνο που επιδίωκε στη Ρουμανία ήταν και η πράξη πέραν της λεκτικής καταδίκης της Τουρκίας και έτσι ζήτησε από τους ομολόγους του  να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται σε διερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε, διπλωματική πηγή.

Οι ηγέτες, σύμφωνα με την πηγή, συμπεριλαμβανομένου του Victor Orban (Ουγγαρία), Dalia Grybauskaitė (Λιθουανίας), Stefan Löfven (Σουηδίας) και Αλέξη Τσίπρα (Ελλάδας) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κυπριακό αίτημα. Η καγκελάριος Angela Merkel, σύμφωνα πάντα με την πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά οι εν λόγω κυρώσεις δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.

«Ουσιαστικά σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει την Τουρκία υπό επιτήρηση», δήλωσε με τη σειρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της Συνόδου του Sibiu, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την στήριξη που έλαβε από τους ομολόγους του.

«Εκφράζουμε την πλήρη ικανοποίηση μας για τη στήριξη που είχε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Sibiu από τους ομολόγους του καθώς και για την ξεκάθαρη συμπαράσταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι η ενωμένη Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Σημαντική ακόμα αναφορά του κ. Tusk είναι ότι καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστησε, σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας”, είπε ο κ. Προδρόμου.

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό παραπέμπει τόσο στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Μαΐου, όσο και στο επόμενο Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Καθολική πολιτική καταδίκη

Στο ενδιάμεσο συνεχίζονται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό οι καταδίκες από τα κυπριακά κόμματα αναφορικά με τα όσα πράττει η Τουρκία, δίχως πάντως να λείπουν και οι βολές κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που συνεχίστηκαν και χθες και αναμένεται να έχουν και συνέχεια και τις επόμενες μέρες εφόσον το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και ελέω προεκλογικής περιόδου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η Ευρώπη έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία ορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Κύπρο, είπε για το θέμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ζήτησε από όλους συστράτευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενότητα, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που η Τουρκία έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο θεματικό συνέδριο για την Ημέρα της Ευρώπης, με τίτλο «Οι πραγματικότητες της Ευρώπης που έχουμε, στο όραμα της Ευρώπης που θέλουμε», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους να σταθούν στο πλευρό της Ευρώπης συμμετέχοντας καθολικά σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως τις χαρακτήρισε, εκλογές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι προχωράμε μπροστά και δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο σε όσους έχουν άλλες βλέψεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε όσους καταφεύγουν σε ακραίες ρητορικές για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε από την πλευρά ότι συμπεριφορές όπως της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνονται ανεχτές καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και προσβάλλουν την προσήλωση και το σεβασμό των άλλων κρατών προς τη διεθνή νομιμότητα και την ανάγκη της μεταξύ τους ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Σε χαιρετισμό του στο Προεδρικό για τα 800 χρόνια από την επίσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Ρουμανία για το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή η οποία χαρακτηρίζεται από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή».

Προκλήσεις, είπε, «που δοκιμάζουν την ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι της έξαρσης της αλαζονείας και της επιθετικότητας της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ανάγκη του σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία και καλή γειτονία των κρατών». Σύμφωνα με τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας «τέτοιες συμπεριφορές, όπως της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, δεν μπορούν ασφαλώς να γίνονται ανεκτές, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και προσβάλλουν την προσήλωση και το σεβασμό των άλλων κρατών προς τη διεθνή νομιμότητα και την ανάγκη της μεταξύ τους ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασία».

Ο κ. Συλλούρης συνέχισε λέγοντας ότι «η περιοχή μας, όχι μόνο συνεπεία των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, δοκιμάστηκε κατά το διάστημα αυτό και συνεχίζει να δοκιμάζεται ευρύτερα από βίαιες συγκρούσεις και διεκδικήσεις που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τα ιδανικά της ειρήνης και της καλής συνεργασίας και γειτονίας των κρατών»./ibna