Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων

Πέραν των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός γίνεται σε ένα περιβάλλον θετικών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένας μηχανισμός, βάσει του οποίου μπορούν ουσιαστικά να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την 3ετία 2020-2022 κατά 1%, ήτοι από το 3,5% στο 2,5%. Ας δούμε όμως με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, με βάσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές. τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» από τα χρήματα του ESM και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. «Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα, αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους τους χρέους του ΔΝΤ και με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν υψηλοί τόκοι, ενώ ανέφερε  11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Ο ειδικός λογαριασμός

Για αυτό και θα ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός, στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Αυτή η ενέργεια δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου, καθότι ουσιαστικά θα επανασχεδιαστούν οι προϋπολογισμοί για το 2020, το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρακτικά, αν για παράδειγμα για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα είτε με άλλες επιλογές θετικών προς την κοινωνία μόνιμων μέτρων. Ουσιαστικά, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως 5,5 δισ. ευρώ για περαιτέρω θετικά μέτρα, πέραν των όσων ήδη έχουν εξαγγελθεί από την  κυβέρνηση. Όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «έχουμε σχέδιο, επιχειρήματα και συμμαχίες» σε σχέση με το ζήτημα αυτό./ibna