Β-Ε: Παρουσία των Dodik και Džaferović η Σύνοδος στα Τίρανα

Β-Ε: Παρουσία των Dodik και Džaferović η Σύνοδος στα Τίρανα

Ο προεδρεύων της Β-Ε, Milorad Dodik (Σέρβος), δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić υπεράσπισαν τις σερβικές θέσεις από κοινού και με επιχειρήματα την Πέμπτη στα Τίρανα.

Ο Dodik τόνισε ότι ο ίδιος και ο Vučić ήταν χαλαροί επειδή μπορούσαν να υπερασπιστούν μαζί τις σερβικές θέσεις στα Τίρανα, να επισημάνουν τα στερεότυπα για τους Σέρβους στη Δημοκρατία της Σερβίας (Republika Srpska) και για τη Σερβία και να θέσουν τα πράγματα σε διαφορετική πορεία χρησιμοποιώντας επιχειρήματα.

Είπε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος που ο Πρόεδρος της Σερβίας ήταν πολύ άμεσος, ότι έδωσε ανοιχτές απαντήσεις και υπερασπίστηκε τις θέσεις της Σερβίας και ότι είπε στον Hashim Thaci ότι η θέση του είναι στις συνομιλίες και ότι ούτε η Αμερική ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να τον βοηθήσει εάν δεν υπάρχει συμφωνία με τη Σερβία.

«Παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις θέσεις της Σερβίας. Δεν αναγνωρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο και δεν θα το αναγνωρίσουμε ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που κάποιο προσπάθησαν να κάνουν εδώ. Θα υποστηρίξουμε το αποτέλεσμα ενός διαλόγου την ίδια στιγμή που η Σερβία το λέει», δήλωσε ο Dodik.

Είπε ότι είναι σημαντικό πως δεν υπήρχαν ειδυλλιακές ιστορίες στα Τίρανα, αλλά μίλησαν για την πραγματικότητα. «Το γεγονός ότι η θέση να μην εγείρονται ορισμένα ζητήματα είναι ότι έχει κλιμακωθεί, αφού ο Thaci παρουσίασε τις ήδη γνωστές του θέσεις», πρόσθεσε.

«Ξέρετε ότι χθες μίλησε για την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Είπε ότι αν το κάνουμε και θα ανακοινώσουμε στον κόσμο ότι συζητήσαμε αυτό το θέμα και ότι συμφωνήσαμε σε αυτό, θα ακολουθούσε μια άμεση αντίδραση. Εκείνοι που θα έπρεπε να έχουν παρατηρήσει μια τέτοια πολιτική προσέγγιση δεν το έχουν παρατηρήσει», δήλωσε ο Dodik.

Σχετικά με τη διαμάχη του με το βόσνιο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, κατά τη σύνοδο κορυφής στα Τίρανα, ο Dodik δήλωσε ότι παραμένει η αδυναμία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να διαμορφώσει αρχές και θεσμούς μετά τις εκλογές.

«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό μήνυμα. Έχετε δημοκρατικές εκλογές, έχετε ανθρώπους που ψηφίζουν στις εκλογές αυτές και αγνοείτε τη θέλησή τους επειδή νομίζετε ότι οι προτεραιότητές σας βρίσκονται αλλού », δήλωσε ο Dodik σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στα Τίρανα υπήρξαν πολλά ανοικτά ζητήματα μεταξύ της Β-Ε και της Κροατίας και ότι ειπώθηκε σαφώς ότι η Κροατία υποστηρίζει μια μεταρρύθμιση στη Β-Ε, πράγμα που σημαίνει ότι οι λαοί πρέπει να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σχετικά με αυτό το ζήτημα και η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί καθώς και το ζήτημα της γέφυρας του Pelješac. Διότι η Κροατία είναι της γνώμης ότι έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα ανεξάρτητα, ενώ από την άλλη υπάρχουν προσπάθειες στη Β-Ε για να βάλουν προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Θα μπορούσαμε επίσης να ακούσουμε τη θέση της Προέδρου της Κροατίας, Kolinda Grabar Kitarović, για το θέμα αυτό», σημείωσεο Dodik .

Η διαμάχη μεταξύ Dodik και Džaferović έλαβε χώρα στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής και παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vučić.
Συγκεκριμένα, ο κ. Vučić ρώτησε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Β-Ε και ο Dodik δήλωσε ότι το εμπόδιο είναι το Ετήσιο Εθνικό Σχέδιο για το ΝΑΤΟ.

«Λένε ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό εκ των προτέρων», δήλωσε ο Dodik στον Vučić, δείχνοντας με το χέρι του τον Džaferović.

Ο Džaferović τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό το αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Τόνισε ότι η έγκριση του Ετήσιου Εθνικού Σχεδίου για την ένταξη δεν σημαίνει αυτόματα τη συμμετοχή της Β-Ε στο ΝΑΤΟ./ΙΒΝΑ