Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή

Με το πέρας της Άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Sibiu της Ρουμανίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στο συμβούλιο συζητήθηκε το μέλλον της Ευρώπης και η στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για άλλη μια φορά ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή. «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη» συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επίσης επεσήμανε στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του, ότι «η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της».

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης ανέδειξαν ως κεντρικό ζήτημα στην Άτυπη Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όπως είπε «στήριξε απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Επιπροσθέτως ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ζητώντας από κοινού με τον Κύπριο Πρόεδρο, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξεταστούν εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, οι απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αν συνεχιστεί αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

«Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός./ibna