Ανεργία και αναπτυξιακή προοπτική ενισχύουν το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα

Ανεργία και αναπτυξιακή προοπτική ενισχύουν το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα

Νέα υποχώρηση κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα για τον μήνα Φεβρουάριο η ανεργία έπεσε στο 18.5% από το 18.6% του Ιανουαρίου και το 20.6% του Φεβρουαρίου του 2018.  Οι άνεργοι ανήλθαν σε 871.556 άτομα και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 99.745 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2018 (μείωση 10,3%) και κατά 5.299 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2019 (μείωση 0,6%).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα για την θετική πορεία της οικονομίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κοινοβούλιο η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχισθεί, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται στο 2,2% τόσο το 2019 όσο και το 2020 από 1,9% το 2018. Επιπλέον στην Αθήνα βλέπουν με ικανοποίηση και την έκθεση της Moody’s που χαρακτηρίζει θετική την απόφαση για πληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες των τόκων της Ελλάδας και επιμηκύνει το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους. Δυο στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως πιστωτικά θετικά για το κράτος.

Ψήφος εμπιστοσύνης και στην συνέχεια ψήφιση των θετικών μέτρων

Στο μεταξύ η ολοκλήρωση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ανοίγει τον δρόμο για την νομοθέτηση του νέου πακέτου των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση και προανήγγειλε χθες ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της βουλής. Έτσι, μαζί με τις φοροελαφρύνσεις οι έλληνες βουλευτές θα ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης και την κομβική ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέτρα που εντάσσονται σε αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει “Νέα Οικονομική Πολιτική” με στόχο την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης. Όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, αυτό πρόκειται να φέρει σε δύσκολη θεση τη Ν.Δ. που θα κληθεί να υπερψηφίσει ξανά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση και τα οποία αντιμετωπίστηκαν με αμηχανία από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση είναι εάν το θετικό momentum της οικονομίας και τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν άμεσα εφόσον ψηφιστούν, μπορεί να δώσει την αναγκαία εκλογική ενίσχυση ώστε να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας./ibna