Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στα Τίρανα, ο Vucic αποχώρησε από τη φωτογράφηση

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στα Τίρανα, ο Vucic αποχώρησε από τη φωτογράφηση

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν σήμερα στα Τίρανα για τη διάσκεψη κορυφής Brdo-Brijun. Η διάσκεψη φιλοξενείται από τον πρόεδρο της χώρας, Ilir Meta.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, είναι το τιμώμενα πρόσωπα της συνόδου.

Αυτή η σύνοδος κορυφής, η οποία συμπίπτει επίσης με την Ημέρα της Ευρώπης, στοχεύει να μεταφέρει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα σχετικά με την κοινή φιλοδοξία της περιοχής να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης αποτελέσει σημαντικό βήμα για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας, την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας και επίσης την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών διαδικασιών.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, οι ηγέτες θα εγκρίνουν ένα έγγραφο με όλα τα συμπεράσματα της συνάντησης.

Περιστατικό κατά τη διάρκεια της φωτογραφίας

Κατά τη σημερινή ημέρα στη σύνοδο κορυφής, ο Σέρβος πρόεδρος έκανε κάτι αρκετά ασυνήθιστο. Τη στιγμή που εισήλθε στη σύνοδο κορυφής, αφού συναντήθηκε με τον οικοδεσπότη, πρόεδρο Meta, ο Vucic αποχώρησε αρνούμενος να συμμετάσχει σ την κοινή φωτογράφιση του οικοδεσπότη με τους άλλους Βαλκάνιους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί τον προκάλεσαν μετά από τη δήλωση του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci και του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama, ότι ο «ένας αλβανικός χώρος χωρίς σύνορα θα δημιουργηθεί και κάτω από την ευρωατλαντική ομπρέλα»./ibna