Αλβανία: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των τοπικών εκλογών

Αλβανία: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των τοπικών εκλογών

Rama για της εκλογές: Η διεθνής κοινότητα δεν είναι τόσο ανήσυχη όσο το 2017!

«Δεν βλέπω κανέναν να ανησυχεί τόσο πολύ όσο το 2017». Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την εξωτερική επίτροπο της ΕΕ, Federica Mogherini, σχετικά με την πολιτική κρίση στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αλήθεια ότι τότε οι εταίροι μας ανησυχούσαν και ενδιαφέρονταν να δουν συνεργασία μεταξύ των πλευρών, αλλά η απόφαση ήταν δική μας».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αυτή τη φορά είναι διαφορετική», επιμένοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου.

«Όσον αφορά τις εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι στις 30 Ιουνίου, οι Αλβανοί θα εκλέξουν 61 δημάρχους και νέους τοπικούς συμβούλους. Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές στις 30 Ιουνίου», δήλωσε σε απάντηση στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι οι τοπικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν την ημερομηνία που όρισε ο αρχηγός του κράτους. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση και τα άλλα θεσμικά όργανα θα κάνουν τα πάντα όσον αφορά τη διαδικασία αυτή. “Και ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές ή όχι”, εγγυήθηκε.

 

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, είπε ότι η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανησυχία, αλλά έχει έρθει η ώρα του σεβασμού προς το Σύνταγμα.

«Τα πολιτικά κόμματα είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν στο σύστημα ή όχι. Αλλά, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμποδίσουν τους άλλους να παραμείνουν στο σύστημα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Rama δήλωσε ότι κανείς δεν έχει σχεδιάσει τη διχοτόμησή του, όπως πολλοί ισχυρίστηκαν, απορρίπτοντας τυχόν παραπομπές σε αυτό το θέμα.

Mogherini: Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ανοίξουν τον Ιούνιο, αλλά δεν θα είναι εύκολο

«Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο είναι, πιστεύω, ένας εφικτός στόχος. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σήμερα, διότι όπως αναφέρατε, καθένα από τα κράτη μέλη μας πρέπει να είναι απόλυτα πεπεισμένο. Οι κοινές γνώμες πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση και κάθε κράτος μέλος έχει τη δική του διαδικασία λήψης αποφάσεων επί του θέματος».

Αυτό δήλωσε χθες από τα Τίρανα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πιστεύω ότι τώρα αυτός είναι ο κοινός μας στόχος, να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις προσεχείς εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι οι προσανατολισμοί τόσο στις κοινές γνώμες όσο και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, καθώς και το τι κάνει η Επιτροπή. Γι ‘αυτό, ενθαρρύνουμε όλους στην Αλβανία, όχι μόνο τον πρωθυπουργό, που φαίνεται ότι δεν χρειάζεται ενθάρρυνση και όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και άλλα θεσμικά όργανα αλλά και τους πολίτες της χώρας να συνεισφέρουν, προσεγγίζοντας όλους τους φίλους σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα κράτη μέλη, για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη στη χώρα σας, την εικόνα της χώρας σας και στο κοινό μας μέλλον», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, “αυτή η συλλογική προσπάθεια σημαίνει επίσης, κατά τη γνώμη μου, ότι όλα τα κόμματα πρέπει να είναι ενωμένα πίσω από το στόχο της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους όταν πρόκειται για αυτό. Πιστεύω ότι οι Αλβανοί πολίτες και ιδιαίτερα η νεολαία της Αλβανίας έθεσαν ως προτεραιότητα για το παρόν και το μέλλον τους την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε επίσης τη δικαστική μεταρρύθμιση που λαμβάνει χώρα στην Αλβανία, λέγοντας ότι πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το δεύτερο παράδειγμα που θα ήθελα να αναφέρω είναι η δραστική μείωση της καλλιέργειας κάνναβης. Οι εναέριες έρευνες που διεξήγαγε η Ιταλία με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλήρης δέσμευση των αλβανικών αρχών να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο φέρνουν ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα», πρόσθεσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

“Δεν θα παραθέσω όλους τους τομείς στους οποίους είχατε επιτεύγματα, αλλά θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη δουλειά σας… πιστεύω, ότι κάνετε μια πραγματική μεταρρυθμιστική διαδικασία, μία πραγματική μετασχηματιστική διαδικασία της χώρας, των θεσμών, της κοινωνίας”, δήλωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Ο Μπάσα επιμένει: Δεν θα γίνουν τοπικές εκλογές στις 30 Ιουνίου!

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αποφασισμένο να κάνει τα πάντα για να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Αυτό επαναλήφθηκε χθες από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με υποστηρικτές του κόμματος στην Κορυτσά.

“Δεν θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στις 30 Ιουνίου. Κάθε προσπάθεια για μια ψευδή διαδικασία υπαγορευόμενη από το έγκλημα θα αντιμετωπίσει την αντίσταση μας. Δεν θα υπάρξουν εκλογές στις 30 Ιουνίου!”, έκανε έκκληση ο Basha. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια εποχή που ο σοσιαλιστής ηγέτης, ο Edi Rama δήλωσε χθες ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και ότι οι Αλβανοί θα ψηφίσουν σε όλους τους 61 δήμους της χώρας. Αλλά, σύμφωνα με τον ηγέτη των δημοκρατικών, αυτό είναι αδύνατο με τον Rama ως πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προϋποθέσεις της αντιπολίτευσης ισχύουν και για τις κοινοβουλευτικές εκλογές και δεν πρέπει να διεξαχθούν εάν η κυβέρνηση αυτή εξακολουθεί να είναι στην εξουσία. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος πήγε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για μια βαθιά αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Για πρώτη φορά ήταν επίσης ανοικτός για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι αλλαγές θα διέλθουν σε δημοψήφισμα.

“Η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών είναι σημαντική, αλλά η Αλβανία δεν θα πραγματοποιήσει εκλογές με τον Edi Rama ως πρωθυπουργό. Αυτό το άτομο, το οποίο έχει επανειλημμένως στήσει τις εκλογές, πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Το ελάχιστο που ζητάμε είναι να μην κατέχει τη θέση του πρωθυπουργού όταν η χώρα διεξάγει τοπικές και γενικές εκλογές. Είμαστε αποφασισμένοι να το επιτύχουμε, διότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές χωρίς αυτό. Αυτή είναι μια ζωτική μάχη για κάθε Αλβανό», ήταν η γραμμή που τέθηκε από τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος στη χθεσινή συνάντηση στην Κορυτσά.

Το SMI εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ

Ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, ο Petrit Vasili, εξαπέλυσε σοβαρές κατηγορίες εναντίον της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από την αναχώρηση από την θέση της, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Edi Rama για τελευταία φορά.

Ο Vasili είπε ότι «η Αλβανία στην οποία αναφέρεται η Mogherini δεν υπάρχει». “Άφησε έκπληκτο κάθε Αλβανό προσφέροντας φανταστικά γεγονότα αντί για αλήθειες”, ανέφερε ο πρώην βουλευτής του SMI, αναφερόμενος στην ομιλία που έδωσε χθες επίτροπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στα Τίρανα μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Ο Vasili είπε ότι η επίσκεψη της επιτρόπου ήταν χάσιμο χρόνου για τον αλβανικό λαό, καθώς «ξέχασε ακόμη και τις ευρωπαϊκές τους προσδοκίες»./ibna