Κύπρος: Στην γαλλική Total φαίνεται να «κλειδώνει» το οικόπεδο 7

Κύπρος: Στην γαλλική Total φαίνεται να «κλειδώνει» το οικόπεδο 7

Στην γαλλική εταιρεία Total φαίνεται να «κλειδώνει» η παραχώρηση του θαλάσσιου τεμαχίου 7 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραχώρηση του οικοπέδου «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη συνάντηση της κυπριακής και της γαλλικής πλευράς στο Παρίσι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Λευκωσία να προβεί σε ανακοινώσεις επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των τουρκικών παραβιάσεων – προκλήσεων και τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη χάρτη με το σύνολο των συντεταγμένων βορείως και βορειοδυτικά της Κύπρου.

Ο εν λόγω χάρτης περιέχει συνολικά 177 σημεία στην βάση της μέσης γραμμής.

Ωστόσο, οι τουρκικές προκλήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από την Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η γαλλική πλευρά προγραμματίζει, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, να προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερα οικόπεδα μέσα στην διετία 2019 και 2020, ενώ παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην διενέργεια πέντε γεωτρήσεων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, τις επόμενες ημέρες από την πλευρά της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL αναμένονται ανακοινώσεις για έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9, ενώ κινήσεις αναμένονται και στο τεμάχιο 7.

Σημειώνεται ότι τα μηνύματα αυτά θεωρούνται για την Λευκωσία άκρως σημαντικά, γιατί είναι και μιας μορφής απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Στην διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής εταιρείας TOTAL, Elias Kassis, με τον οποίο συζήτησαν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του ομίλου στην κυπριακή ΑΟΖ./ibna