Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση στην ΑΟΖ χωρίς την ΕΕ, λέει ο ΥΠΕΞ

Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση στην ΑΟΖ χωρίς την ΕΕ, λέει ο ΥΠΕΞ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Ιστορικό σταθμό» χαρακτήρισε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, λέγοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σκεφτεί πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση με την Τουρκία στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ.

O Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, τη «σημαντικότερη εξέλιξη στην ευρωπαϊκή ιστορία και χωρίς καμία δόση υπερβολής μια εκ των σημαντικότερων εξελίξεων στην παγκόσμια ιστορία». Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευτύχισε, μέσα από μια διορατική πολιτική και μια συλλογική προσπάθεια, να είναι μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας από το 2004. «Θεωρώ αυτή την πιο σημαντική εξέλιξη, ιστορικό σταθμό, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 και την ίδρυσή της».

Διερωτήθηκε εξάλλου πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ. «Δεν μπορώ να σκεφτώ για παράδειγμα πως θα μπορούσαμε το 2013 να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς την ΕΕ, δεν μπορώ να σκεφτώ σήμερα πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχουμε με την Τουρκία εντός της αποκλειστικής μας οικονομικής ζώνης χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ, των εταίρων μας στην ΕΕ» είπε. Αναφέρθηκε ακολούθως σε μια σειρά σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως το Brexit, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Είπε ακόμη ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική και καθοριστικής σημασίας Άτυπη Σύνοδος στη Ρουμανία που, όπως είπε, θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για να καθορίσουμε ένα ξεκάθαρο μέλλον για την ΕΕ, ένα μέλλον που θα δίνει απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις.

Η θέση της Λευκωσίας είναι ότι όλες αυτές οι προκλήσεις παρέχουν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καθορίσουμε το μέλλον που επιθυμούμε, είπε και πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για περισσότερη Ευρώπη, για περισσότερη ολοκλήρωση εντός της ΕΕ». Αναφέρθηκε ακολούθως στην απόφαση για σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων ώστε, όπως είπε, να ενισχύσουμε τον οριζόντιο συντονισμό, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο ενεργοί εντός της ΕΕ αλλά και την ίδια στιγμή να έχουμε λόγο και ρόλο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ.

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού

Όσον αφορά τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, διπλωματικές πηγές αναφέρονται στα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, στην κοινή θέση των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ και στις άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Ως προς τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα πηγές λένε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης», αλλά αποφεύγουν να πάρουν θέση για το τι θα πράξει η δικαιοσύνη.

Σύντομα πάντως αναμένεται να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης.

Ως θετικό πρόσημο καταγράφεται η γραμμή υποστήριξης από πλευράς ΕΕ, με πηγές να εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετες τόσο σε θεσμικό επίπεδο, από τα όργανα της ΕΕ, όσο και από κράτη μέλη.

«Είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» λένε πηγές.

‘Όσο για τα όσα έλαβαν χώρα στη Γαλλία στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα και με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, διπλωμάτες λένε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού./ibna