Στο Sibiu ο Αλέξης Τσίπρας για την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο Sibiu ο Αλέξης Τσίπρας για την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο Sibiu της Ρουμανίας θα μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 9 Μαΐου 2019 για να συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οικοδεσπότης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα είναι ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, καθώς η Ρουμανία ασκεί την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Της Άτυπης Συνόδου θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ θα παραστούν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024. Θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Οι συζητήσεις στο Sibiu θα βασιστούν σε ένα Σημείωμα στο πλαίσιο του Θεματολογίου των Ηγετών θεματολογίου των ηγετών που εκπόνησε ο Πρόεδρος Donald Tusk και θα χωριστούν σε δύο μέρη: μία για τις εξωτερικές διαστάσεις και μία για τις εσωτερικές διαστάσεις.

Το στρατηγικό θεματολόγιο θα χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα αποτελέσει τη βάση για τα προγράμματα εργασιών των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Το τρέχον θεματολόγιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επικεντρώνεται σε πέντε τομείς προτεραιότητας:

  • απασχόληση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα
  • ενδυνάμωση και προστασία των πολιτών
  • πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα
  • ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη
  • η ΕΕ ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, στο περιθώριο θα υπάρχει συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναμένεται να θέσουν στους ηγέτες της ΕΕ την Τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα κράτος μέλος της. /ibna