Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στην Κύπρο

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στην Κύπρο

Στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως θα  στείλει και το δεύτερο γεωτρύπανο της στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε πως   έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών και χαρακτήρισε μπλόφα τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή».

Ο Cavusoglu αποκάλυψε πως «το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Ξεκινάει η περίοδος των γεωτρήσεων . Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή» ανέφερε.

Ο Recep Tayyip Erdogan, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ) της Κύπρου ανέφερε πως η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της και πρόσθεσε πως «δεν μας ενδιαφέρει τι οδηγίες δίνουν κάποιοι, τι επιθυμούν ή τι σκέφτονται. Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων καθώς είμαστε μια εγγυήτρια χώρα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κατέθεσε αίτημα για την ακύρωση των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν το 2018 αλλά και ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου για όλους της δήμους της Κωνσταντινούπολης .

Η αντιπολίτευση ζητάει την ακύρωση με την άποψη ότι οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα είχαν διορισθεί με τον ίδιο τρόπο και στις εκλογές αυτές ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών ακύρωσε τις εκλογές μόνο για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης.

O Erdogan δέχτηκε πυρά από πρώην συντρόφους του

Πυρά από τους δυο πρώην φίλους και συνεργάτες τους δέχεται ο Erdogan σχετικά με την ακύρωση των εκλογών στην Πόλη. Ο  Abdullah Gul, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός αλλά πρόεδρος  της Τουρκίας, συνέκρινε την ακύρωση από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με τη μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών.

Τότε η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τότε τη συνεδρίαση ακριβώς για να ακυρωθεί η εκλογή του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αλλά και πρώην πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, ανέφερε πως από την πλευρά του πως η απόφαση τ ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία καθώς παραβίασε την παράδοση πως «την τελική απόφαση την δίνει ο λαός στις κάλπες»./ibna