Το «success story» δημοκρατίας του Μαυροβουνίου

Το «success story» δημοκρατίας του Μαυροβουνίου

Ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Miroslav Lajčák δήλωσε από την Ποντγκόριτσα ότι το Μαυροβούνιο είναι ένα «success story» για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, ενώ αποτελεί πρότυπο για την περιοχή.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Μαυροβούνιο έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας», δήλωσε ο Lajčák.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, την πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που επισκέφθηκε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Lajčák υπογράμμισε το ευρύ φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή (βαθύτερες διαμαρτυρίες και συνεχιζόμενη διαδικασία συμφιλίωσης, ανάγκη ενίσχυσης του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης).

Όπως είπε «άλλα φαινόμενα, όπως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές και ο βίαιος εξτρεμισμός, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη χώρα και την περιοχή. Αυτές οι προκλήσεις θέτουν σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της περιοχής και τη σταθερότητα άλλων συμμετεχόντων κρατών».

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο ΟΑΣΕ στο δελτίο τύπου, ο Lajčák επεσήμανε την αξία του ΟΑΣΕ ως οργανισμού που επιδιώκει περιφερειακές προσεγγίσεις στις περιφερειακές προκλήσεις.

Υπογραμμίζοντας την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ Μαυροβουνίου και ΟΑΣΕ, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, την οικοδόμηση ενός ελεύθερου, ανθεκτικού και επαγγελματικού χώρου των μέσων ενημέρωσης, την προώθηση της διακυβέρνησης και της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τη νεολαία σε συνεργασία με την RYCO, στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Milo Đukanović, τον Πρωθυπουργό Duško Marković, τον Υπουργό Εξωτερικών Srdjan Darmanović, και τον Πρόεδρο της Βουλής Ιβάν Brajović, ο Lajčák αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που επιτεύχθηκαν.

«Στην περιοχή, ο ΟΑΣΕ έχει προχωρήσει πολύ στην παροχή βοήθειας για την εγκαθίδρυση βασικών δημοκρατικών θεσμών που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της λειτουργικότητάς τους και στην ενίσχυση των σχέσεών τους με τους πολίτες», ανέφερε.

Ο Lajčák τόνισε ότι «οι διαφορές θα πρέπει να συζητούνται στο κοινοβούλιο από όλους τους αντιπροσώπους, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης. Το μποϊκοτάζ αποκοπεί κάθε πιθανότητα διαλόγου – και επομένως κάθε πιθανότητα εύρεσης κοινού εδάφους. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος είναι μέσω του διαλόγου».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, βασικούς παράγοντες για τη μεταρρύθμιση του Μαυροβουνίου και σημαντικούς εταίρους της αποστολής του ΟΑΣΕ, ενώ τιμήθηκε με τον τιμητικό τίτλο Doctor Honoris Causa του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου ως αναγνώριση της συμβολής του στη μεταμόρφωση της χώρας./ΙΒΝΑ