“Μπλόκο” στην ολοκλήρωση του East Med βάζει η Ρώμη

“Μπλόκο” στην ολοκλήρωση του East Med βάζει η Ρώμη

Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου Eastern Mediterranean Pipeline – East Med από την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ, στην νότια Ιταλία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αγωγός Poseidon, ο οποίος έχει λάβει άδεια διέλευσης από την Ελλάδα προς το Otranto και αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed με τον οποίο θα μεταφέρονται, όταν ξεκινήσει η εμπορική αξιοποίηση, ποσότητες φυσικού αερίου από τα αποθέματα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, στην Ιταλία, δεν θα καταλήξει εντέλει στην νότια Ιταλία.

«Η ιταλική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του αγωγού Poseidon, όπως είχε προγραμματιστεί» υπογράμμισε ο Giuseppe Conte.

Πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΠΑ και η Edison είχαν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική Gazprom, με σκοπό να δημιουργήσουν την νότια διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Δυτική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., απαιτώντας να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου με σκοπό να περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση για τον εν λόγω αγωγό, χάρη στον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται και ο οποίος κατασκευάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ θεωρείται από πολλούς ως ένας τρόπος να μειώσει η Ευρώπη την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Θα μπορούσε να έχει δυναμική ανάπτυξη, μία σύνδεση του αγωγού με την Ιταλία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με την δεξιά Λέγκα του Βορρά, έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να καταργήσει σταδιακά την χρήση ορυκτών καυσίμων, έως το 2050, και να στραφεί στην ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμης Πηγές Ενέργειας./ibna