Ευρωπαίοι διπλωμάτες συνιστούν στον Vucic αυτοσυγκράτηση

Ευρωπαίοι διπλωμάτες συνιστούν στον Vucic αυτοσυγκράτηση

Οι πρεσβευτές των λεγόμενων χωρών Quinta – Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία – καθώς και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic, σχετικά με το αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Προεδρίας.

Η συγκράτηση και οι «περαιτέρω σοβαρές και υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματα της περιοχής» απαιτούνται για την «πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης».

Στη σημερινή συνάντηση, ο Vucic υποσχέθηκε ότι η Σερβία θα συμπεριφέρεται «ορθολογικά και σοβαρά». Ωστόσο, δήλωσε στους διπλωμάτες ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει τις «συνομιλίες με τους Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια», μόνο μετά την κατάργηση των φόρων επί των σερβικών προϊόντων που επιβλήθηκαν από την Πρίστινα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η συζήτηση ήταν «ανοικτή, εποικοδομητική και ολοκληρωμένη». Παρά τη διακοπή του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Vucic και οι πρεσβευτές συζήτησαν την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, τη συνάντηση του προέδρου με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και την κατάσταση στη σερβική κοινωνία, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα, ο Vucic δήλωσε ότι η Σερβία δεν είναι υπεύθυνη για τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε. Η Σερβία δεν κατανοεί τον σκοπό της εισαγωγής δασμών στα σερβικά αγαθά και την «έγκριση ενός νέου ψηφίσματος κατά του σερβικού λαού».

Ο Πρόεδρος έκανε δηλώσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο την Τρίτη το βράδυ, σημειώνοντας: «Εφόσον είμαι Πρόεδρος της Σερβίας, δεν θα αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Μπορείτε να με σκοτώσετε, μπορείτε να με ανατρέψετε στους δρόμους. Το λέω αυτό και στους Άγγλους και τους Γερμανούς: δεν θα αναγνωρίσω το Κοσσυφοπέδιο»./ΙΒΝΑ