Στον απόηχο των θετικών μέτρων η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην βουλή

Στον απόηχο των θετικών μέτρων η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην βουλή

Στην βουλή πέφτουν σήμερα τα φώτα εν αναμονή της σύγκρουσης Τσίπρα- Μητσοτάκη στην έναρξη της τριήμερης διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μια συζήτηση που έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων του νέου μεγάλου πακέτου μόνιμων θετικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η δέσμη θετικών μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις αλλά και παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, παρουσιάστηκε σήμερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα μόνιμα μέτρα σε συνδυασμό με την δημιουργία ειδικού ταμείου όπου δεσμεύεται 1% του ΑΕΠ έως το 2022 δίνοντας τη δυνατότητα να σχεδιάζονται οι προϋπολογισμοί με στόχο για πλεονάσματα 2.5% και όχι 3.5%, εντάσσονται σε αυτό που ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευ. Τσακαλώτος ονομάζουν “Νεα οικονομική Πολιτική” στην μεταμνημονιακή περίοδο.

Αν και στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για “αντιπερισπασμό” και “παροχές” ενόψει των ευρωεκλογών, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα ψηφίσουν το πακέτο μέτρων, δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζουν τον προβληματισμό τους κάνοντας λόγο ακόμα και για αιφνιδιασμό. Άλλωστε σύμφωνα με δημοσιεύματα του αντιπολιτευτικού τύπου στην Ελλάδα, ο Τσίπρας στερεί από τον Κ. Μητσοτάκη σημαντικό χώρο από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο ίδιος, κυρίως όσον αφορά την ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης “πέφτει στην παγίδα που έστησε στον εαυτό του”, τονίζοντας πως η επιλογή του να προκαλέσει συζήτηση στην βουλή για τον αναπληρωτή υπουργό υγείας που μετατρέπεται από τον πρωθυπουργό σε ψήφο εμπιστοσύνης, θα αναγκάσει τον αρχηγό της Ν.Δ. να συγκρουστεί με τον Αλ. Τσίπρα και να μιλήσει για τις “νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές προτάσεις του”.

“Λάδι στην φωτιά” έριξαν και οι δηλώσεις του Manfred Weber τον οποίο στηρίζει ανοιχτά και ενεργά ο Κ. Μητσοτάκης. “Όταν ο Τσίπρας κάνει ανεύθυνες οικονομικές αποφάσεις, ο λαός της υπόλοιπης Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσει για τις συνέπειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εναντίον μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης στους ανέργους”, έγραψε μέσω twitter ο εκλεκτός του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος για την προεδρία της κομισιόν.

“Η ΝΔ λέει πως θα τα ψηφίσει την ίδια στιγμή που ψηφίζει και Weber. Η επιτομή της πολιτικής ανυποληψίας και απάτης”, ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε αναίρεση των θετικών μέτρων εαν κερδίσει τις εκλογές./ibna