Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγείρει θέμα ΑΟΖ στο Άτυπο ΕΣ στη Ρουμανία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγείρει θέμα ΑΟΖ στο Άτυπο ΕΣ στη Ρουμανία

του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έφθασε το απόγευμα στο Σίμπιου, της Ρουμανίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου ως συνέχεια των  έντονων διαβημάτων που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Νωρίτερα αύριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Σίμπιου, όπου και θα προβεί σε Παρέμβαση κατά την οποία θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τις εργασίες του Συμβουλίου θα απασχολήσουν το Μέλλον της Ευρώπης και η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει στη Ρουμανία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Έντονη η πολιτική αντιπαράθεση

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Κύπρου, η αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων καλά κρατεί. Η αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Βασικό επιχείρημα είναι το ότι αν είχε υπάρξει λύση του κυπριακού, η Άγκυρα δεν θα προχωρούσε στην παράνομη συμπεριφορά των τελευταίων ωρών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διοχετεύει στοχευμένα τα πυρά της προς το ΑΚΕΛ κυρίως, λέγοντας πως τα επιχειρήματα της Αριστεράς κατά του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελούν την καλύτερη δικαιολογία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το επόμενο διάστημα

Το θερμόμετρο σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, ειδικά αν η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της και όντως στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι έτοιμη να προχωρήσει και να εξαντλήσει όλες τις επιλογές που έχει σε επικοινωνιακό, πολιτικό αλλά και νομικό επίπεδο ώστε να προασπίσει τα συμφέροντά της στην ΑΟΖ. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα σε προσκήνιο και παρασκήνιο.

Ωστόσο το γεγονός ότι οι διεθνείς καταδίκες δεν είναι αρκετές ώστε να πάψει η Άγκυρα την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, είναι το επιχείρημα που κυρίως χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Στο δια ταύτα το γεωτρύπανο παραμένει στη θέση του, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς «δείχνει» πως βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης. Στο πλευρό του βρίσκονται δυο νορβηγικά σκάφη υποστήριξης ενώ την περιοχή περιπολεί τουρκικό πολεμικό σκάφος.