Η Ρουμανία παρέδωσε στη Βουλγαρία 5 υπόπτους σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης ενός εκατομμυρίου ευρώ

Η Ρουμανία παρέδωσε στη Βουλγαρία 5 υπόπτους σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης ενός εκατομμυρίου ευρώ

Οι ρουμανικές αρχές παρέδωσαν σήμερα στις αντίστοιχες βουλγαρικές πέντε Βούλγαρους πολίτες, υπόπτους για συμμετοχή σε σπείρα τηλεφωνικής απάτης που φέρεται ότι εξαπάτησε ανθρώπους, αποκομίζοντας δύο εκατομμυρία lev (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ).

Η παράδοση στο σημείο ελέγχου της γέφυρας του Δούναβη ήταν συνέχεια μιας ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας πριν από μερικές εβδομάδες ότι η αστυνομία είχε εξουδετερώσει μία από τις μεγαλύτερες σπείρες οργανωμένου εγκλήματος που ασχολούνται με την τηλεφωνική απάτη, εξαπατώντας ανθρώπους – κυρίως των ηλικιωμένους – στο να τους δώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αντιμετώπιση φανταστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Οι πέντε που είχαν παραδοθεί στις 8 Μαΐου ήταν ηλικίας 24 έως 36 ετών. Τα ονόματά τους είχαν εισαχθεί στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν στις 18 Απριλίου βάσει ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν από την Ειδική Εισαγγελία της Βουλγαρίας.

Οι Ρουμανικές αστυνομικές αρχές τους ανέλαβαν την ίδια ημέρα.

Η σύλληψη της σπείρας τον Απρίλιο διεξήχθη στις βουλγαρικές πόλεις της Σόφιας και του Βελίκο Τάρνοβο, καθώς και στη Ρουμανία, και διεξήχθη από τη βουλγαρική αστυνομία με τη βοήθεια των ρουμανικών εταίρων και της Eurojust.

Οι συλληφθέντες περιλάμβαναν πέντε στη Βουλγαρία, έξι στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής, καθώς και 23 συνεργούς που καλούσαν συνεχώς διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνου στη Βουλγαρία.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η έρευνα άρχισε στο Βέλικο Τάρνοβο το 2017 και καθώς γινόταν φανερή η κλίμακα της επιχείρησης τηλεφωνικής απάτης, συμμετείχαν η εθνική αστυνομία και στη συνέχεια η Ειδική Εισαγγελία και οι ρουμανικές αρχές./ibna