Δίγλωσσες πινακίδες – ο αρχηγός του PBDNJ απευθύνει 5 ερωτήσεις και ένα αίτημα για τον πρωθυπουργό Rama

Δίγλωσσες πινακίδες – ο αρχηγός του PBDNJ απευθύνει 5 ερωτήσεις και ένα αίτημα για τον πρωθυπουργό Rama

Οι δίγλωσσες πινακίδες στις νότιες περιοχές της Αλβανίας όπου ζει η ελληνική μειονότητα εξακολουθούν να κυριαρχούν στον πολιτικό διάλογο στη χώρα.

Ο αρχηγός του Κόμματος Ενότητας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PBDNJ), Vangjel Dule, πήρε επίσημη θέση επί του θέματος σήμερα επικρίνοντας τις κυβερνητικές ενέργειες.

Ο κ. Dule καταδίκασε «την βανδαλιστική πράξη για την αφαίρεση δίγλωσσων οδικών σημάτων στο δήμο Finiq”. Για τον κ. Dule, αυτή η πράξη είναι “παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, τα οποία εγγυάται η σύμβαση πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, η νομοθεσία της χώρας και οι ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ο κ. Dule σχολίασε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Rama δήλωσε ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη πράξη ήταν τεχνικοί και υποσχέθηκε ότι οι πινακίδες θα επανατοποθετηθούν. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε αυτές τις δηλώσεις ως ειλικρινείς, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις», δήλωσε ο κ. Dule αναφέροντάς τα:

1.Γιατί αυτές οι οδικές πινακίδες αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κάτω από μια ατμόσφαιρα τρόμου και γιατί χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης;

2.Γιατί η πράξη αυτή δεν έγινε μετά από θεσμικού συντονισμού μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης;

  1. Γιατί η κυβέρνηση του Ράμα δεν έβαλε αυτές τις πινακίδες από τον Οκτώβριο του 2017 όταν εγκρίθηκε ο νόμος;
  2. Γιατί δεν έχει εγκρίνει η κυβέρνηση τα άρθρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου για τις εθνικές μειονότητες και τα οποία έπρεπε να ψηφιστούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2017;
  3. Γιατί δεν έχει λάβει η κυβέρνηση μέτρα εναντίον παραβατών που έχουν συχνά καταστρέψει τα δίγλωσσα οδικά σήματα στο δρόμο που συνδέει την Κακαβιά με το Αργυρόκαστρο; Γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί; “

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του PBDNJ καταγγέλλει επίσης «τη γλώσσα μίσους και καλέσματα σε εθνοτικές συγκρούσεις οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άτομα, ομάδες και πολιτικά κόμματα». Ο Dule ζήτησε από το γραφείο του εισαγγελέα να διερευνήσει το θέμα.

Ο αρχηγός του PBDNJ απευθύνει επίσης αίτηση στην κυβέρνηση: “Ζητάμε από την κυβέρνηση να αλλάξει τις πολιτικές της που στοχεύουν στο σεβασμό και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σύμφωνα με το πνεύμα και την επιστολή της τέταρτης αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019, δημιουργώντας τις απαραίτητες δομές εφαρμογής, εφαρμόζοντας συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.