Η κυβέρνηση παρουσίασε το πακέτο θετικών μέτρων για την περίοδο 2019-2020

Η κυβέρνηση παρουσίασε το πακέτο θετικών μέτρων για την περίοδο 2019-2020

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη απόψε, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη θέσπιση ενός συνόλου μόνιμων μέτρων που θα εφαρμοστούν κατά την περίοδο 2019-2020. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να καλέσει γενικές εκλογές στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να εφαρμόσει τις πολιτικές ανακούφισης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, εξήγησε.

Συνοδευόμενος από ανώτερα κυβερνητικά μέλη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «καταθέτουμε μέτρα για να κάνουμε τον ελληνικό λαό να αισθάνεται την πραγματικότητα της οικονομικής ανάκαμψης». Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι η οικονομία λειτουργεί καλά για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ πληρούνται όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν το άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης στο οποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει 5,5 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγύησης ότι θα επιτευχθεί ετήσιος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τα επόμενα χρόνια. Όπως εξηγείται, αυτό θα επιτρέψει την υπέρβαση του δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση πολιτικών δημιουργίας ανάπτυξης που θα ανέρχονται σε 1% του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για την εφαρμογή του οικονομικού σχεδίου που παρουσιάστηκε σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να διανείμει μια 13η σύνταξη συνολικού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2019 και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Επιπλέον, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από 24% σε 13% το 2019, ενώ διάφορες κατηγορίες τροφίμων θα μεταφερθούν στην κατηγορία ΦΠΑ 13%, ενώ ο ΦΠΑ για την ενέργεια και το φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μειωθεί στο 6%.

Από το 2020 θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ ετησίως ή λιγότερο, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα επιδοτούνται για τους νέους εργαζόμενους και ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11%.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε επίσης την πρόθεσή του να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ νωρίτερα.

Επίσης, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει το δημόσιο χρέος της χώρας, φροντίζοντας επίσης να μην ισχύουν διάφορα άχρηστα μέτρα που συμφωνούνται με τους πιστωτές, όπως η μείωση του ορίου του φόρου εισοδήματος. Είπε ότι ο ελληνικός λαός, οι επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα θα ωφεληθούν όλοι από την οικονομική ανάκαμψη που γίνεται τώρα. «Μπορούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε την ακεραιότητα που χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Επιπλέον, ο Τσακαλώτος εξήγησε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό δεν βασίζεται σε ευσεβείς πόθους, αλλά στη στρατηγική που καθορίστηκε το καλοκαίρι του 2017 για τη μετατροπή της εικόνας της χώρας. Συνέχισε λέγοντας ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση των τελευταίων ετών είχε δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση./ibna