Μαυροβούνιο: Την Πέμπτη η ετυμηγορία για την υπόθεση «τρομοκρατίας»

Μαυροβούνιο: Την Πέμπτη η ετυμηγορία για την υπόθεση «τρομοκρατίας»

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković δήλωσε από την πόλη Μπούντβα ότι έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική και προσωπική ωριμότητα των πολιτικών ηγετών του Δημοκρατικού Μετώπου και ότι δεν ανησυχεί για τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για την απόπειρα τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν αναμένει την αποσταθεροποίηση της χώρας μετά τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι αδύνατο.

«Είναι αδύνατο. Το Μαυροβούνιο δεν είναι χώρα στην οποία τέτοιες συγκρούσεις είναι δυνατές, ούτε καν με την ευκαιρία αυτή. Όχι μόνο επειδή το Μαυροβούνιο είναι μια σταθερή χώρα στην οποία λειτουργούν τα θεσμικά όργανα, όπου κάθε πρόκληση μπορεί να θεσμοποιηθεί από την άποψη της εξασφάλισης της σταθερότητας, της ασφάλειας των ατόμων και του κράτους, αλλά επειδή, ανεξάρτητα από τη ρητορική που ακούσαμε και η οποία δεν είναι ευχάριστη και μοιάζει μπερδεμένη, έχω πίστη στην ευθύνη των πολιτικών ηγετών του Δημοκρατικού Μετώπου», δήλωσε ο Duško Marković.

Πρόσθεσε ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο, ως το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο Μαυροβούνιο, φέρει, μαζί με τις αρχές, την ευθύνη για την τάξη και τη σταθερότητα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η διαδικασία αυτή ήταν εξαντλητική, άκουσα ότι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας, την υποτιθέμενη πολιτική πίεση των αρχών στο δικαστικό σώμα, η οποία είναι απολύτως ανακριβής, αλλά πιστεύω στην πολιτική ευθύνη τους, στην πολιτική και προσωπική τους ωριμότητα και δεν ανησυχώ για τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μετά τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση σχετικά με την έλλειψη σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων και τις διαφωνίες με τις διαδικασίες αποτελεί πίεση στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και στο έργο της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το επίπεδο ετοιμότητας ορισμένων κρατικών υπηρεσιών και η προστασία κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων θα τεθεί σε ισχύ σε σχέση με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν έχουμε καμία εκτίμηση ότι η αστάθεια μπορεί να έρθει στο Μαυροβούνιο, ούτε καν σε αυτή την περίπτωση. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτελούν τακτικές δραστηριότητες, οι υπάλληλοι κάνουν το έργο τους με ένα σύστημα ασφαλείας που ενεργεί κανονικά, όπως βλέπετε. Δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε

Τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Αστυνομική Διεύθυνση (UP) ενίσχυσε την ασφάλεια της ειδικής εισαγγελέως Saša Čađenović και έδωσε αστυνομική συνοδεία στη δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Suzana Mugoša.

Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Mugoša, πρέπει στις 9 Μαΐου να παραδώσει την ετυμηγορία του στην περίπτωση που είναι γνωστή ως «πραξικόπημα», δηλαδή στην προσπάθεια τρομοκρατικής ενέργειας την ημέρα των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 16 Νοεμβρίου 2016./ΙΒΝΑ