Η δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για σερβικά εγκλήματα πυροδοτεί συζητήσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Η δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για σερβικά εγκλήματα πυροδοτεί συζητήσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Η πρόταση ψηφίσματος μέσω του οποίου το Κοσσυφοπέδιο κατηγορεί τη Σερβία για γενοκτονία είναι ενάντια στον διάλογο και δεν συμβάλλει στην ομαλοποίηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό δήλωσε ο Slavko Simic, ανώτατος αξιωματούχος του Σερβικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Σερβική Λίστα (Serb List). Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα για το θέμα αυτό αντιπροσωπεύει μια μορφή στήριξης για την Πρίστινα.

Θεωρεί το εν λόγω σχέδιο νόμου ως “επιθετική πράξη που συνωμοτεί εναντίον του Βελιγραδίου και των Σέρβων”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που θα καταφέρει αυτό είναι να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

«Η Πρίστινα δεν έχει το δικαίωμα να συστήσει διεθνές ποινικό δικαστήριο. Θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσουμε ένα συμβούλιο για τη συμφιλίωση», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός ομιλητής του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, είχε συνάντηση τη Δευτέρα με οικογένειες αγνοούμενων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκπροσώπους των οργάνων δικαιοσύνης και άλλων ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων για να συζητήσουν τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δίκαζε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο τον πόλεμο του 1998-1999. Ο Veseli δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ βιώσιμη ειρήνη όσο η Σερβία δεν παραδέχεται τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο Κοσσυφοπέδιο./ibna