Νέα αυστηρά μηνύματα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Νέα αυστηρά μηνύματα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει η Αθήνα με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, εν αναμονή της συνεδρίασης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα θέσει το θέμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Παυλόπουλος: Ευθεία και ωμή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας

Για ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καλώντας την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει. “Ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική Συνθήκη, διότι η Συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων”, διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, “γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης”. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς.

Να αποστεί των παράνομων ενεργειών καλεί την Τουρκία ο Κατρούγκαλος

Να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην προχωρήσει σε περαιτέρω παράνομες ενέργειες κάλεσε την Τουρκία ο έλληνας υπουργός εξωτερικών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της  Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας αναφέρθηκε στην ένταση των τελευταίων ημερών στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση την οποία χαρακτήρισε παράνομη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της ενώ κάλεσε την Άγκυρα  να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Επιπλέον, παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση της Federica Mogherini ότι  η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποστολάκης: Επικροτούμε την νηφάλια στάση της Κύπρου

Τις ενέργειες της Τουρκία καταδίκασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. “Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες”, είπε. Επιπλέον χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν δύσκολο γείτονα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τις προκλητικές ενέργειες της.

Σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες εξομάλυνσης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με την τουρκική πλευρά για τον καθορισμό δράσεων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. “Έχουμε και τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί”, συμπλήρωσε./ibna