Ο Τσίπρας “επιστρέφει” τη 13η σύνταξη

Ο Τσίπρας “επιστρέφει” τη 13η σύνταξη

Η 13η σύνταξη βρίσκεται μέσα στα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας. Οι φήμες επιμένουν και όλα δείχνουν ότι το μέτρο είναι στο «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού.

Το τελικό σενάριο στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι η 13η σύνταξη. Αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή μέσα στις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το απόγευμα την μόνιμη πληρωμή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους.

Στα σενάρια που εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η 13η σύνταξη και οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το απόγευμα. Ωστόσο φαίνεται ότι η 13η σύνταξη θα είναι μόνιμη και η πληρωμή της θα γίνεται κάθε Πάσχα.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος εφαρμογής. Αν δηλαδή η 13η σύνταξη θα πληρωθεί άμεσα ή αργότερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης να μην έχει τη μορφή «επιδόματος», όπως είχε το μέρισμα που είχε δοθεί στους συνταξιούχους. Για αυτό το λόγο οι πρώτες πληροφορίες λένε πως ο αρχικός σχεδιασμός αφορά χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο Μαξίμου προγραμματίζουν τις επόμενες εξαγγελίες με βάση το δημοσιονομικό χώρο 5,5 δισ. ευρώ που έχει μπροστά της η κυβέρνηση από το οικονομικό πρόγραμμα της τριετίας έως το 2022.

Σήμερα ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ερωτηθείς εάν στο νέο πακέτο θετικών μέτρων θα βρίσκεται και η καθιέρωση 13ης σύνταξης, ο κ. Τζανακόπουλος συνέστησε υπομονή μέχρι την ανακοίνωση τους και τόνισε πως έχει τελειώσει η συνθήκη των περιοριστικών μέτρων.

Με τον τρόπο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν ήδη αντίστροφα για τις τελικές ανακοινώσεις, καθώς το μεσημέρι θα λάβει χώρα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για τις οριστικές αποφάσεις./ibna